Hovedregelen er § 9-6 første ledd som fastsetter fristen til tre måneder med tillegg av tiden frem til neste månedsskifte. Hvis kontrakten blir oppsagt midt i januar måned løpet oppsigelsestiden ut ved utløpet av april måned. Ønsker du å lese mer om oppsigelse av leietaker og utleie av bolig? Kjøp boken Husleieavtaler hos Haugen bokhandel. Leietakers oppsigelse Husleieloven har ingen spesielle regler om leietakers oppsigelse, den sier bare at leier har rett til oppsigelse hvis ikke annet er avtalt, jf. § 9-4. For leietakers oppsigelse gjelder det ingen formkrav. Den kan være muntlig eller skriftlig, men det anbefales alltid at man sier opp skriftlig for å kunne bevise dette senere hvis det skulle bli en tvist om oppsigelsen. Leietaker trenger heller ikke å oppgi noen grunn til oppsigelsen. Utleiers oppsigelse For utleier er det derimot i Husleieloven mange regler å forholde seg til når man skal si opp en leietaker. Husleieloven § 9-7 inneholder regler om formkravene for utleiers oppsigelse.

Oppsigelse av leiekontrakt mal

Hvis leietaker protesterer mot oppsigelsen er utleier nødt til å ta ut søksmål innen én måned etter at leietaker har protestert. I et slikt tilfelle vil det være opp til domstolene å vurdere om formkravene er fulgt og om det er lovlig grunnlag for oppsigelsen. Dersom utleier ikke tar ut søksmål innen fristen faller oppsigelsen bort og får ingen virkning mellom partene. I et slikt tilfelle vil leieforholdet løpe videre på samme vilkår som før. Hele husleieloven finner du her. For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Det foreligger en annen saklig grunn til å si opp leieavtalen. Her kan det tenkes en hel rekke ulike grunnlag som vil være gyldige for oppsigelse. Det må imidlertid kreves at en utleier som påberoper seg dette grunnlaget har «en bestemt og akseptabel grunn som knytter seg til leierens forhold eller sitt eget ønske mht. disponeringen av husrommet». Når leietaker påklager oppsigelsen Dersom leietaker er uenig i en oppsigelse kan denne påklages innen én måned etter at oppsigelsen er mottatt. Slik protest må være skriftlig og kan enten være begrunnet med at formkravene ikke er overholdt eller at utleier ikke har lovlig grunnlag for oppsigelsen. I tillegg kan en leietaker protestere dersom oppsigelsen er å anse for urimelig, sett hen til «begge parters forhold». Det siste kan tenkes dersom leieobjektet for eksempel befinner seg i et område hvor det er svært vanskelig å finne annet sted å bo, samtidig med at leietaker og eventuell familie har en sterk tilknytning til det aktuelle området, for eksempel ved at barna går på skole der eller lignende.

Oppsigelse ved leie av bolig : Forbrukerrådet

Hvis leietakeren ikke protesterer innen fristen, mister han retten til å påberope seg de spesielle regler om oppsigelsesvern i husleieloven. Utleiers søksmålsrett Hvis leietakeren har protestert innen fristen, må utleieren bringe oppsigelsen inn for retten hvis han mener at det ikke er grunnlag for protesten innen tre måneder etter at leietakerens frist for protest løp ut. Med retten mener vi her Forliksrådet eller Husleietvistutvalget der det finnes. Retten skal både ta stilling til om det foreligger lovlig grunn for oppsigelse, og om oppsigelsen allikevel vil virke urimelig, jf. husleieloven § 9-8. Retten skal derfor foreta en konkret interesseavveining: Leiers behov for bolig må veies mot utleiers behov for alternativ anvendelse av boligen. Ønsker du å lese mer om oppsigelse av leietaker og utleie av bolig? Kjøp boken Husleieavtaler hos Ark bokhandel. Leietakers oppsigelsesvern – utleiers lovlige oppsigelsesgrunner Ved lovlig oppsigelse ligger en henvisning til husleielovens § 9-5 om oppsigelsesgrunner.

Er det ikke avtalt noe, er oppsigelsesfristen tre måneder. Oppsigelsesfristen begynner å løpe fra den 1. i måneden etter at oppsigelsen er foretatt. Hvis man har en tidsubestemt leiekontrakt, kan utleieren bare si opp i disse tilfellene: Husrommet skal brukes som bolig av utleieren selv eller noen som tilhører husstanden. Eiendommen skal rives eller bygges om, slik at husrommet må tømmes. Du har misligholdt leieavtalen. Det foreligger annen saklig grunn. Hva som kan være saklig grunn, må avgjøres konkret, men et eksempel kan være at utleier skal selge boligen og ikke ønsker at denne selges med leietaker. Dersom utleier begrunner oppsigelsen i noe annet enn de fire punktene loven nevner, vil oppsigelsen være ugyldig, og den kan ikke gjøres gjeldende mot leietaker. Husleieloven stiller krav til utleierens oppsigelse. Oppsigelsen skal være skriftlig og begrunnet. Den skal også opplyse om at man kan protestere skriftlig til utleieren innen en måned etter at oppsigelsen er mottatt. Det skal også stå at dersom leietaker ikke protesterer innen fristen, taper han retten til å hevde at oppsigelsen er i strid med loven, og at utleier i så fall kan begjære tvangsfravikelse etter tvangsfullbyrdelsesloven.

Oppsigelse av leiekontrakt leietaker eksempel

  1. Oppsigelse av leiekontrakt mal utleier
  2. Oppsigelse av leiekontrakt eksempel remix
  3. Oppsigelse av leiekontrakt eksempel thailand
  4. Oppsigelse av husleiekontrakt eksempel

Slikt leieforhold kan sies opp av utleier også uten de grunnlag som eksplisitt listes opp i husleieloven. For det tredje må utleier gjøre leietaker kjent med at oppsigelsen kan påklages innen én måned. Denne klagefristen følger av husleielovens § 9-8 og gir leietaker en ubetinget rett til å protestere på enhver oppsigelse. For det fjerde må oppsigelsen angi at leietaker taper sin rett til påklage oppsigelsen dersom dette ikke gjøres innen fristen, og at utleier i så fall kan kreve leietaker kastet ut. Dersom ett eller flere av disse fire formkravene, altså kravene til hvordan en oppsigelse skal utformes, ikke er overholdt medfører det at oppsigelsen er å anse for ugyldig, og at leietaker kan kreve å fortsette leieforholdet som om det ikke var gitt noen oppsigelse overhodet. At en oppsigelse er å anse for ugyldig innebærer at den ikke kan gis noen rettsvirkninger i forholdet mellom partene. Grunnlaget for utleiers oppsigelse I tillegg til de fire formkravene stilles det krav til grunnlaget for utleiers oppsigelse.

Oppsigelse av leiekontrakt eksempel new

Dette er grunnpilaren i leietakers oppsigelsesvern. Selv om en husleiekontrakt er oppsigelig, kan ikke utleier si opp leietakeren på eget forgodtbefinnende: Han må ha en grunn til oppsigelsen. Husleieloven § 9-5 opererer med tre spesielle oppsigelsesgrunner i tillegg til en generell bestemmelse om andre saklige grunner. Hvis utleieren ønsker å benytte leieobjektet til bolig for seg selv eller noen som hører til hans husstand, er dette alltid en lovlig oppsigelsesgrunn. Videre er det lovlig oppsigelsesgrunn hvis husrommet må fravikes på grunn av rivning eller ombygning. Det kreves noe mer enn at husrommet skal pusses opp. Oppsigelsesgrunnen er også lovlig dersom leietakeren har misligholdt leiekontrakten. Et mindre mislighold vil være nok. Den viktigste oppsigelsesgrunnen er den siste, som sier at utleier kan si opp også hvis han har en annen saklig grunn til oppsigelsen. Det siktes her først og fremst til forhold på utleiers side. Det må kreves at utleieren har en bestemt og saklig grunn, et typisk eksempel her er salg av bolig eller at andre enn utleieren selv eller husstandsmedlemmer trenger å utleieobjektet til egen bolig, annen familie.

Oppsigelse er en vanlig opphørsmåte for en leieavtale hvis partene vil ut av avtalen før kontraktens utløp. Vi vil her gjennomgå de vanligste reglene rundt oppsigelse i boligleieforhold. Last ned vår mal for oppsigelse av leieforhold her. Oppsigelsesadgangen De fleste leiekontrakter har en oppsigelsesadgang, som regel gjensidig for begge parter. Hvis en leieavtale skal være uoppsigelig må dette komme klart frem i leiekontrakten. Gjør det ikke det, vil partene ha rett til å si opp leieavtalen. Det er også anledning til å avtale mellomløsninger, at en leieavtale på tre år skal være uoppsigelig første året, og deretter oppsigelig for resten av kontraktsperioden. Oppsigelsestid Husleielovens § 9-6 har regler om oppsigelsesfrister. Disse reglene er fravikelige, det vil si at andre ordninger enn lovens kan avtales mellom partene. Det avgjørende for hvor lang tid oppsigelsen må gis, beror derfor på hva som er avtalt mellom partene. Hvis det ikke muntlig eller skriftlig er avtalt noe om oppsigelsestid, kommer lovens regler til anvendelse.