Men begrunnelsen varierer mellom landene. Flere argumenterer med at vaksinen har dårlig virkning. – Hvor lenge varer effekten av BCG-vaksinen? – Det er relativt underforsket på virkninger av BCG-vaksinen, spesielt hos voksne. Globalt sett er hovedvirkningen at den forhindrer at spedbarn får alvorlige former av tuberkulose. Den har effekt i andre grupper også og er per i dag den beste vaksinen vi har mot tuberkulose, men effekten er ikke veldig god. En norsk studie viser 51 prosents beskyttelse de første ti år, deretter 58 prosent de neste ti årene og så 40 prosent de neste 20 årene. For voksne over 35 år er det ikke vist at vaksinen har god effekt. – Ikke et innsparingstiltak – Hvor mye spares på vaksinasjon med de nye rådene? – Dette er ikke et innsparingstiltak. Vi har vurdert både medisinske kostnader i form av bivirkninger og økonomiske kostnader, men økonomiske argumenter er ikke viktige her, sier Arnesen. Vaksinen deles ut gratis fra Folkehelseinstituttet. – Hvis vi anslår at det koster 200 kroner per vaksinasjon og at det blir 6000 færre som vaksinerer seg, blir den direkte innsparingen 1, 2 millioner i året.

Hpv vaksine norge

En for alle, alle for en Noen av sykdommene vi vaksinerer oss mot smitter lett mellom mennesker. Når mange vaksinerer seg, er svært få i befolkningen mottakelige for smitte. Det er dårlig nyheter for bakterier og virus. Da får de nemlig ikke fotfeste i befolkningen, og det blir liten sirkulasjon av bakterien eller viruset. – Dermed reduseres også smitterisikoen blant de som ikke er vaksinert. Dette kalles flokkbeskyttelse, forklarer Bergsaker. Men flokkbeskyttelse hjelper ikke alltid. For når bakteriene ikke kun smitter fra menneske til menneske, men også har andre smitteveier, holder det ikke at nabojenta er vaksinert. Dette gjelder for eksempel ved stivkrampe. Bakterien finnes i jordsmonn og kan komme inn i kroppen ved skader. Eneste beskyttelsen mot bakterien er å være vaksinert. For andre sykdommer som blant annet meslinger, vil de som ikke er vaksinert ha høy risiko for å bli smittet og utvikle sykdom dersom de skulle bli utsatt for viruset eller bakterien det gjelder, for eksempel på reise.

  • Brukt sykkel bergen
  • Hpv vaksine norge
  • - Jeg er lei meg for at jeg ble avbildet som en hore - Aktuelt
  • Kjøpe pc på nett pc
  • Sorg og savn
  • Manglerud star ishockey
  • Julekule med ledlys, stor - Brødrene Flaarønning AS Nettbutikk
  • Dyr med horn som de er / miljø | Svar på alle spørsmålene dine om helse! Symptomer, sykdommer og metoder for deres behandling.
  • Julesanger: Deilig er jorden - tekst og musikk (h�r sangen!)
  • Sannsynlighet for å bli gravid på første forsøk
  • G sport hønefoss 2
hpv vaksine norge

Slik det er nå, kan ikke en vaksine lages klar på forhånd fordi ingen vet hvilket virus som vil komme. Virusets akilleshæl Også innen feltet hiv jakter forskerne på en forebyggende vaksine. Noen personer som blir smittet av hiv, utvikler etter en del år antistoffer som virker beskyttende mot viruset. Antistoffene ser ut til å binde virus på en bestemt måte. – Vi ønsker å lage vaksiner som gjør at vi kan trigge disse antistoffene på forhånd, sier Bogen. Da vil kroppen allerede være panseret mot hiv når viruset forsøker å trenge seg inn. Hiv muterer ekstremt raskt. – Vi ser mer variasjon i ett enkelt individ med hiv enn vi har hatt i influensa i hele verden til alle tider, påpeker Bogen. Hvordan bør så viruset knekkes? – Det gjelder å treffe virusets akilleshæl, sier Bogen. Ideen er å trigge en immunrespons mot noe som viruset må benytte for å virke. Ved hiv er det en del av viruset som er helt nødvendig for at det skal kunne trenge inn i celler. Hvis de fremkalte antistoffene binder seg til denne delen, kan ikke viruset mutere seg vekk.

BCG-vaksinasjon er et forebyggende tiltak mot tuberkulose. Vaksinen består av svekkede levende tuberkelbasiller. Vaksinen sprøytes inn i den øverste delen av huden. Det blir et lite sår som raskt gror. Det kan komme ufarlig hevelse i lymfeknuter i drenasjeområdet for vaksinasjonsstedet. Vaksinen beskytter mot den første tuberkulose-infeksjonen man kan få (primær tuberkulose), men hjelper ikke mot såkalt reaktivering av hvilende tuberkulose hvis man allerede er infisert med tuberkulosebakterien, ofte uten å merke det. Tuberkulinprøven (Mantoux-prøven, tidligere Pirquet-prøven) kan slå om til positiv reaksjon ved tuberkuløs sykdom og etter vellykket vaksinasjon. BCG er en forkortelse for Bacillus Calmette Guerin, etter de to forskerne som rundt 1910 utviklet den bakteriestammen som brukes i vaksinen. Vaksinen ble introdusert i Norge av legene Olaf Scheel (1875–1942) og Johannes Heimbeck (1892–1976), som var pionerer i det forebyggende tuberkulosearbeidet her til lands. Lovregulering I Norge ble BCG-vaksinasjon påbudt ved lov fra 1947 hos grupper av uinfiserte personer.

80 prosent av disse var personer fra land der tuberkulose er utbredt. – Det er nesten ikke påvist smitte etter ankomst til Norge, og behandlingen har gitt de smittede helsen tilbake, forteller Bjune. Selv om vi i Norge har god kontroll på tuberkulose, er situasjonen en annen i store deler av verden. Men lyspunktet er at den voldsomme pandemien vi så fra midten av 1980-tallet nå er i ferd med å flate ut. Samtidig har ikke multiresistente basiller bredt seg så mye som fryktet. Vaksinasjon beskytter All vaksinasjon innebærer en viss risiko for uønskede effekter. – Heldigvis er bivirkningene svært sjeldne, og de positive effektene av vaksinasjon veier opp for de negative, sier Bogen. – Det er massive holdepunkter for at vaksinasjon er nyttig og beskytter oss. Derfor er det viktig at folk vaksinerer seg så lenge sykdommene eksisterer.

– Jo, den gjelder fremdeles, men når det er forsvinnende lite smitte i befolkningen og du ganger det med to, er det fremdeles forsvinnende lite, sier overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet. Hun legger til at de fleste som får tuberkulose i dag, er smittet i utlandet og blir funnet og behandlet før de har rukket å smitte noen andre. – Dette kan blant annet tilskrives det store arbeidet som gjøres med å følge opp risikogrupper, sier Arnesen. 256 nye tilfeller i 2017 Antallet tuberkulosesmittede i Norge gikk ned for fjerde året på rad i fjor. I 2013 fikk 392 personer tuberkulose, mens i 2017 var tallet 256. Av disse var 30 norskfødte. 16 var norskfødte med norskfødte foreldre. – Hvor mange var helsepersonell? – Det vet vi ikke, siden ikke alle fyller ut rubrikken om hvilket yrke pasienten har, på MSIS-meldingsskjemaet. Noen få var helsepersonell, men vi vet ikke om de ble smittet på jobb. I ett av tilfellene vet vi med sikkerhet at smitten var ervervet utenfor arbeidet, sier Arnesen.

Eline Storvig er TB-koordinator ved St Olavs Hospital og medlem i den nasjonale tuberkulosekomiteen. Hun har et siste råd med på veien til landets sykepleiere: – Vi skal ikke glemme tuberkulosesykdommen. Det er viktig å huske basale smittevernrutiner som å beskytte våre luftveier ved nærkontakt med pasienter med hoste.

  1. Brukersteder american express
  2. Brudekjoler på nett norge
  3. Av er