1. Crkt kommer surf n turf

Alf Prøysen: Rim og regler fra barnetimen. Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon Et lykkelig samspill mellom kringkasting, kunstnere og forlag har de siste år skaffet oss bøker for de minste som er blant det beste som er skapt innen vår barnelitteratur. Og det er Kringkastingen som er intiativtager og inspirasjonskilde. Kanskje er dette det første område hvor vi kan spore at fornyelsen av en litterær genre har sitt utspring direkte i radio. Anne Cath. Vestlys og Thorbjørn Egners barnetimebøker har i høst allerede seilt i triumf inn i hjertene hos store og små. Nå kommer enda en av skaperne av den kunstneriske barnetime. Det er Alf Prøysen med "Rim og regler fra barnetimen". Hemmeligheten ved Alf Prøysen - utover det at han er så frodig en naturbegavelse - må vel ligge i at han er bærer av en folkelig tradisjon som har dype røtter bakover i tiden. Han gir nytt liv til gamle former for "barnelitteratur" som har eksistert lenge før det fantes bøker for barn.

Crkt kommer surf n turf

  • Nå kommer barnetimen
  • Nå kommer barnetimen youtube
  • Med share

Brødrene Dal (1979, 1982, 1994): Serien underholdt voksne like mye som barn. Gaus, Roms og Brumund Dal reiste ut på farefulle ferder, og opplevde like mye morsomt som spennende. Nå er KLM i ferd med å spille inn fjerde avsnitt i serien, Brødrene Dal og mysteriet med Karl XIIs gamasjer! De andre seriene het Brødrene Dal og professor Drøvels hemmelighet, Brødrene Dal og spektralsteinene og Brødrene Dal og legenden om Atlant-Is. Fragglene (1983): ”Kom og syng en sang, leke gjør vi dagen lang! ”. Fragglene inneholdt både skumle Gorger, søte Doozere, skraphaugen Mathilda – en gospeldame som visste alt, og morsomme onkel reisende Mac. Minneverdig episode: da Fragglene ikke ville spise byggverket til Doozerne mer. ”Så dra i halen på tigeren med et horn på en tyr”. Gullars (1983): ”Indigo, Indigo, ta meg med til en regnbue langt avsted”. Grusomt program om den gule fuglen Gullars. Den bodde i fiolinesken til Marianne, mens Indigo bodde i søppelbøtta utafor. '80-tallets Pompel og Pilt? Turtles (1987): Fire muterte skilpadder som var nesten alle guttenes favoritter på slutten av 80-tallet.

Barnetimen ble utformet først som et familieprogram, som lederen for NRKs den nyopprettede barne- og ungdomsavdeling Lauritz Johnson fra 1946 straks grep fatt i og gjorde om til et barneprogram. Han trådte inn som leder av Barnetimen, som da fikk sendetid kl. 18. Han ble som programleder for Barnetimen etterhvert kjent som hele Norges «Onkel Lauritz». Han sørget for å bygge opp avdelingen med egne kor, orkester og ukentlige hørespill. Sonni Holtedahl Larsen ble «Tante Sonni». Teksten til den legendariske kjenningsmelodien Nå kommer barnetimen («hysj, hysj, hysj, vær stille som mus») er skrevet av tegneren, forfatteren og visedikteren Thorbjørn Egner i 1950. Melodien er «Skomagerdrengen» [3], komponert av Eric Christiansen og Vilfred Kjær til den første danske helaftens tegnefilmen Fyrtøjet, i 1946. Kjenningsmelodien ble nyinnspilt i 1992 med Kringkastingsorkestret og Sølvguttene i et arrangement av komponisten Rolf Wallin. Programposten Barnetimeboka var en forfatterstafett der en forfatter skrev første kapittel på en historie som lytterne siden sendte inn tekstforslag til nye kaptiler til, ofte sammen med tegninger.

crkt kommer full throttle

Hoa Hottentott. Av Torbjørn Egner.

De bodde hos en rotte og var redde for en hjerne. Filmene Ivo Caprinos dokkefilmer (1952-1975): Flåklypa Grand Prix fra 1975 huskes vel aller best. Men Caprinos eventyrfilmer var minst like flotte, som Den sjuende far i huset, Reveenka, Askeladden og de gode hjelperne og Karius og Baktus. Kamilla og tyven (1988): "Hvem er din nye venn, Kamilla? " Om Kamilla som mister toget når hun skal til søsteren sin, og slår følge med tyven Sebastian. Alle var vel småforelsket i Morten Harket, og hans sang fra filmen er verdt å høre på den dag i dag. Frida (1991): Frida er i puberteten, og har oppdaget kjærligheten. Den første ordentlige romantiske filmen til flere som nå er i 20-årene. Tilbake til fremtiden (1985): Martys reiser tilbake til fremtiden, etter å ha havnet i Dr. Emmett Browns tidsmaskin. De fleste ønsket nok en lignende tidsmaskin, selv om det ble ganske skummelt for de minste av oss¿ Bøkene Tor Åge Bringsværd: Ruffen- bøkene. Sjøormen Ruffen som ikke var så veldig tøff, og hans opplevelser i landet som bare var synlig et par dager i uka.

For flere år siden var mange av oss små. Da så vi på barne-tv, hørte barnesanger og leste barnebøker. Her er en liten nostalgisk sak til nettopp dem som savner barndommen. Idet man trer inn i de voksnes rekker, begynner svært mange av oss å mimre. Ikke nødvendigvis om "den gangen jeg falt i vannet" eller "da du fant en huggorm". Det er seriene, bøkene og sangene det går i. Her kommer noen av tingene de i rundt 20-årene antakeligvis husker godt: Barne-TV Grimm og gru (1976): "Mom is home, now you can open the door". Musicalversjonen av eventyret om De syv geitekillingene. Det var en russisk produksjon dubbet til engelsk. Regissør Elisabeta Bostan synes det er stort at nordmenn er så glade i musikalen. NRK sendte musikalen i reprise denne jula. Det var en gang et menneske (1978): En tegnefilmserie om menneskenes historie, og det var en fast gjeng som oppleve ulike epoker. Mange husker nok innledningen, som besto av Bachs Toccata & Fuge, og vi så et menneske utvikle seg fra en liten prikk, til apemenneske og videre opp til i dag.

Lørdagsbarnetimen kan du heretter også høre i NRK P1. Dermed blir det Hege i to kanaler. - Vi gleder oss til å bli hørt av enda flere, sier programleder Hege Omre. Sendetiden blir fortsatt den samme, lørdag klokken 17. 03. Lørdagsbarnetimen feiret 75-års jubileum i år 1999 og er etter all sannsynlighet verdens eldste, fortsatt eksisterende radioprogram Det starta i en bakgård i Oslo for 75 år siden. Noen glupe typer syntes ungene i Norge fortjente et radioprogram. Og så ble Lørdagsbarnetimen født. Hege Omre programleder i Lørdagsbarnetimen. "Her kommer Barnetimen, her kommer Barnetimen, hysj, hysj, hysj, - vær stille som mus... " Denne kjenningsmelodien har fulgt Lørdagsbarnetimen siden 1950, da Thorbjørn Egner laget den. Det er mye som er forskjellig fra den Barnetimen onkel Bødtker sendte utover radioapparatene i 1924, til dagens Lørdagsbarnetime. Sjøl om Barnetimen heller ikke i 1924 skulle være pedagogisk og oppdragende, så vil nok de fleste synes det i dag hvis vi hørte på et slikt gammelt program.

nå kommer barnetimen melodi