1. Hva heter faren til pippi langstrømpe

Ikke bra for barna, mener NRK. Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon (): Da Pippi Langstrømpe ble født under den andre verdenskrig, hadde hun en negerkonge til far. Kaptein Efraim Langstrømpe var både negerkonge og sjørøver, og idolet til verdens sterkeste jente, som har full kontroll på de voksne. Men nå har NRK Barnetimen tatt fra Pippi hennes originale negerkonge-pappa og erstattet han med en sydhavskonge. Begrepet neger er ekskluderende for dagens barn, mener prosjektleder for NRK Barnetimen, Vibeke Fürst-Haugen. Hun sier til NRK Kulturnytt at Barnetimen også har fjernet neger fra et annet hørespill som kommer i ny drakt. - Nå i det siste har vi fjernet ordet neger fra to litterære produskjoner. Historien er like god og mer tilgjengelig for barna i dag, sier Fürst-Haugen, som mener at et slikt ord forstyrrer historien. Nei fra Vinje Språkprofessor Finn-Erik Vinje synes ikke noe om at Barnetimen tukler med begrepene i et slikt verk. - Det er en måte å sette seg inn i den kulturelle bakgrunnen å tilegne seg språket som det gjelder i de eldre tekstene.

Hva heter faren til pippi langstrømpe

Slik ble den svenske slaktersønnen høvding og levde blant kannibalene på Simberi. Joakim Langer har alltid vært eventyrlysten. Han var fascinert av Thor Heyerdahls Kon-Tiki ferd. Og som barn leste han om Vasco da Gamas og Columbus oppdagelser. Nå kunne Joakim selv dra på oppdagelsesferd. Tabar var et paradis med vakker natur, rik på kokosplantasjer. Folket var gjestfritt, selv om Singdo i et intervju med en svensk vitenskapsmann, fortalte hvordan en slakter og tilbereder en menneskekropp. Kannibalisme var utbredt på Tabar-øyene, men det var mest når de skulle feire noe at de ofret en kropp. - Kalle drev ikke med kannibalisme, ler Joakim. Jakten på kong Kalle Joakim måtte reise til Tabar-øyene, han var spent på hva han ville finne. Lindgrens Efraim var snill og elsket av Pippi og av folket på Kurrekurreduttøya. Det hadde vært trist om det viste seg at Kalle var en skittstøvel som drev arbeidere hardt og hensynsløst. Selv om Sverige hadde glemt Kalle, var det flere på øya som husket ham.

far til pippi langstrømpe sang

Jeg kan ikke skjønne at at det skal være skadelig for barn å høre om negerhøvdinger og negerlandsbyer, sier Vinje. Sydhavskonge Men uansett - når Pippi nå skal forklare vennene Tommy og Annika hvorfor det er hun som regjerer i Villa Villekulle, kommer hun til å si: PIPPI OG HERR NILSSON: I Nationaltheatrets siste oppsetting av Pippi Langstrømpe, går Pippi (Henriette Steenstrup) gjenom livets utfordringer med med sin gode venn, apekatten Herr Nilsson (Jan Gunnar Røise). Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer - Pappan min er sydhavskonge, han. Det er nok ikke mange som har slik pappa. Bøkene om Pippi Langstrømpe er oversatt til 57 språk, og regnet som en av bærebjelkene i forfatterskapet til den svenske barnebokforfatteren Astrid Lindgren. Den første boka kom i 1945. Opprinnelig var fortellingen om den sterke jenta som fikset alt, en trøstehistorie til Lindgrens datter Karin da hun var syk. BARNAS FORFATTER: Pippi Langstrømpes negerkonge-pappa var ikke noe ladet begrep da figurene rundt verdens sterkeste jente ble skapt på 1940-tallet.

far til pippi langstrømpe season

Negerkonge (originalt på svensk: negerkung) var en av «yrkestitlene» som Astrid Lindgrens barnebokheltinne Pippi Langstrømpe brukte om sin far Kaptein Efraim Langstrømpe i tidligere utgaver av bøkene. [1] Rettighetshaverne, Lindgrens datter Karin Nyman, bestemte i 2015 at ordet «negerkonge» ikke skal brukes i bøkene lenger. [2] Det var en beslutning i tråd med Astrid Lindgrens eget ønske. [3] [4] I Sverige ble ordet ble erstattet med « kurre-kurre-dutt-kung » i tegnefilmen fra 1997. [3] I forbindelse med en nyinnlesning av teksten for NRK Radio i 2006 ble uttrykket negerkonge i den norske teksten erstattet med sydhavskonge. [5] NRKs endring vakte reaksjoner. Anne Oterholm som er leder av forfatterforeningen sa ifølge NRK: «Det går ikke an å forandre et åndsverk på den måten. Man kan ikke gjøre et åndsverk politisk korrekt» [6]. Leder av kritikerlaget Trond Haugen var enig med Oterholm. [7] Finn-Erik Vinje mente at «Man er så livredd for ord og uttrykk som for en moderne voksen kan virke støtende, og man vil skåne barna for det.

Carl Emil Petterson reiste fra Tabar samme året, men kom aldri til Sverige. Han døde av hjerteinfakt i Australia i 1937. Begge led skipbrudd Pippi Langstrømpe er jo en fantasifigur, og det samme er hennes far kaptein Efraim Langstrømpe. Bøkene, skrevet av den svenske barnebok-forfatteren Astrid Lindgren er oversatt til 57 språk, har også blitt til tv-program, film og tegneserie. Opprinnelig var historien om verdens sterkeste jente en trøstehistorie til forfatterens datter Karin da hun var syk. Om hun kjente til historiene om Kalle Svensson i Fiji eller Carl Emil Petterson i Papua Ny Guinea vet vi ikke, men de kunne jo begge på et vis vært modell for Pippas pappa - begge led skipbrudd i sydhavet og begge ble nærmest som konger å regne. Den ømtålige betegnelsen "negerkonge" kan kanskje passe litt dårlig, siden jo negere kommer fra Afrika og ikke sydhavet, men både folkene i Fiji og Papua Ny Guinea er ganske mørkhudete. Uansett - Pippi og hennes bravader vil nok fortsette å fascinere barn i mange, mange år framover - og å ha en pappa som konge i sydhavet som må sloss mot skumle pirater gjør ikke fortellingene noe mindre spennende!

Den svenske sjømannen Carl E. Petterson blåste over bord og havnet på en øde øy i «Söderhavet». Mye tyder på at han ga Astrid Lindgren ideen til Pippis pappa. Oppdatert 25. februar 2003 Artikkelen er over 19 år gammel For Pettersons liv var slett ikke ulikt det livet Lindgren beskriver Efraim Långstrump levde på sin «Söderhavsö». ** Ifølge Aftonbladet og svenske Joakim Langer fløt Petterson i land på den øde øya Tabar i 1904. På naboøya Simberi levde kannibaler. Disse ble Petterson etter hvert godt kjent med og han giftet seg til slutt med «negerkongens» datter Sindu. ** De levde på øya i mange år, og fikk ni barn sammen. ** Petterson ble også svært rik. Og alle som kjenner Pippi, husker «kappsäcken med goldpengarna». ** Historien forteller videre at Carl Petterson var et godt menneske. Han var stor, tjukk - og svært sterk. ** Ved én anledning skal han ha løftet en beruset engelsk sjømann i været og kastet ham blant hibiskusbusker fordi engelskmannen var for interessert i Pettersons kone.

  • Pippis kannibal-pappa – NRK Kultur og underholdning
  • Pippi langstrømpe spil
  • Far til pippi langstrømpe video
  • Kjøreskoler i stavanger
  • Far til pippi langstrømpe
  • Hva heter faren til pippi langstrømpe
  • Enkeltmannsforetak uten inntekt