1. Den kalde krigen | Nordnorsk Debatt

Likevel kom det etter hvert kritikk av planen. Historikere på 60- og 70-tallet mente at planen var et uttrykk for økonomisk imperialisme og et forsøk på å kontrollere Vest-Europa slik Sovjetunionen kontrollerte Øst-Europa. Senere har det også blitt hevdet at Marshallhjelpa spilte en mindre rolle i gjenoppbyggingen av Europa enn først antatt. [3] Tsjekkoslovakia I 1948 førte et sovjetstøttet kupp til at kommunistene tok over makten i Tsjekkoslovakia. Landet ble da erklært en sosialistisk republikk, og i realiteten en ettpartistat. Tsjekkoslovakia var et sentraleuropeisk land, og hadde året før takket ja til Marshallhjelp uten å konferere med Sovjetunionen. Etter kuppet ble dette trukket tilbake. At kommunistene nå hadde all makt, virket illevarslende for USA og Vest-Europa. Berlinblokaden Siden krigens slutt hadde Tyskland vært delt i fire soner kontrollert av henholdsvis Sovjetunionen, USA, Storbritannia og Frankrike. Også Berlin, som lå midt inne i den sovjetiske sonen, ble delt i fire.

Den kalde krigen | Nordnorsk Debatt

når startet den kalde krigen 7

De såkalte postrevisjonistene presenterte et mer balansert syn der ansvaret for den kalde krigen ble mer likelig fordelt mellom Sovjet og USA. De var enige med revisjonistene i at USA hadde mye av politikken sin på plass før den andre verdenskrig var over og tok i bruk et bredt spekter av virkemidler, men mener revisjonistene overdriver det antisovjetiske elementet som drivkraft i amerikansk politikk. Postrevisjonistene avviser at Sovjets Øst-Europa-politikk kan forklares med amerikanske ambisjoner. Etter Sovjets fall har en del amerikanske historikere vendt tilbake til en tolkning av den kalde krigens årsaker som likner på tradisjonalistenes, ved at sovjetisk ideologi og Stalins personlighet ses blant de viktigste årsakene til den kalde krigen. Den politiske utviklingen med Sovjets fall og USAs seirende utgang av den kalde krigen, tolkes av enkelte som ytterligere indikator på at Sovjet var den skyldige og at USA førte en riktig politikk. Disse historikerne er blitt kalt triumfalister.

Men da krigen mot Iran var over i 1988, fryktet USA at Irak, som også fikk hjelp fra Sovjet, skulle få en dominerende rolle i regionen. Dermed satte USA i gang sin tradisjonelle politikk med «splitt og hersk». Under ledelse av Washington forandret også Kuwaits oppførsel seg. De krevde øyeblikkelig tilbakebetaling av gjeld fra Irak. De utnyttet oljefeltet Rumaiia, som strekker seg over begge land, de økte oljeproduksjonen til over den kvoten som var fastsatt av OPEC. Dette skadet Irak. Det viste seg at de hadde en utenlandsgjeld på mer en 70 milliarder dollar. 40 milliarder dollar skyldte de Kuwait og Saudi-Arabia. Da tenkte Saddam Hussein at han kunne komme ut av denne floken ved å «re-annektere» Kuwait, på grunnlag av grenser fra 1922, som var tegnet opp av den britiske konsulen Percy Cox. Denne grensen stengte Irak ute fra adgang til Gulfen. Washington fikk Bagdad til å tro at de ikke ville blande seg inn i denne disputten. Den 25. juli 1990, mens Pentagons satellitter viste at invasjonen var nært forestående, forsikret USAs ambassadør i Bagdad, April Glaspie, Saddam Hussein at USA ville bygge optimale forhold til Irak, og at de ikke hadde noen intensjon om å legge seg opp i en indre arabisk konflikt.

når startet den kalde krigen 2017

CIA var et nasjonalt sikkerhetsråd. Dette var laget for å koordinere samlingen av intelligente. de begynte fort å operere med falske identiteter og dekknavn. De drev også med kontraspionasje. KGB var en russisk etterretningstjeneste. De utførte blant annet spionasje og arrestasjoner av opposisjonelle. De hadde et stort internasjonalt nettverk av spioner. Disse skulle skaffe all informasjon som kommunisteliten i Sovjetunionen ba om eller kunne hadde behov for. En av forgreiningene til KGB var STASI i Øst-Tyskland. Det har vist seg i det siste at i følge opposisjonen i Polen at fredsprisvinner Lechwalesa, var tidligere SB agent. Som var den polske versjonen av KGB. Dekknavn "Bolek" Dette var Sovjetunionens svar på vestens NATO. Deres offisielle navn var "Traktaten for vennskap, samarbeid og gjensidig assistanse". Pakten ble underskrevet for samme grunn som at NATO ble opprettet, for å kunne ha noen å alliere seg med hvis motparten ekspanserte seg for mye. I 1958 klarer Sovjet å lage langdistansemissiler (ICBM) som kunne nå Nord-Amerika.

Kommunisme betyr "felles". Denne venstreradikale ideologien bygger på at staten skal stå sterkt. Alle borgerrettigheter viskes bort. Teorien legitimiserer også bruk av vold for å fremheve et "fellesskap". Staten eier alle bedrifter, overskuddet er også tjent staten. den induviduelle friheten er ikke tilstede. Økonomisk sett ble det dannet et olegarki. Det ble aldri et klasseløst samfunn. Folket fikk job, men bestemte ikke selv hvor. Produksjon gikk på femårsplaner, behov ble ikke oppfylt. Demokrati betyr folkestyre. Denne ideologien er betraktelig mindre radikal enn kommunismen, fordi det er en tredelt fordeling av makten. Makten fordeles i mellom tre organer som er: lovgivende (stortinget), utøvende (regjeringen), samt dømmende (domstolen). Her er det flere partier med spillet, som folk fritt kan stemme på. i demokratiet er det ytrings, presse og trykkefrihet. Bedrifter er privateide, og de kan gå konkurs. Folk er ikke garantert jobb, det må de sørge for selv. Overskuddet=priva Berlinblokanden forekom under valutareformasjonen i 1948.

  1. Trening av rumpa
  2. Billie T-Skjorte i herlig gult fra Urban Pioneers | Handle t-skjorter til dame fra Urban Pioneers online ⇒ Kleins.noMARIE TEE Sort
  3. NRK TV – Etter den kalde krigen
  4. Når startet den kalde krigen 2

Tidlig på året 1945 var de allierte på et møte i Jalta blitt enige om militære disposisjoner i Europa etter krigen. USAs krig med Japan var ennå ikke slutt, men som avtalt under Jalta-møtet skulle en stor invasjon settes i gang i november måned. Sovjet skulle erklære Japan krig, og erklæringen skulle avgis 8. august, etter at Sovjet hadde flyttet en betydelig hærstyrke fra Europa for å åpne den andre front mot Japan. Men den 6. august 1945 – to dager før Sovjets krigserklæring – brukte USA sitt nye våpen atombomben mot den japanske byen Hiroshima, og to dager senere mot byen Nagasaki. Sovjet var ikke varslet om dette, og bruken av atombomben ble vurdert, ikke bare som et effektivt middel mot en fiende som allerede hadde gjort en henvendelse om fred, men som en demonstrasjon av USAs militære styrke med adresse til Sovjet-Samveldet. Det er ikke til å undres over at USAs handling kom til å forverre det amerikansk-russiske forhold betydelig. «Å trygge verden for USA» Sovjet var ved krigens slutt sterkt krigsherjet.

når startet den kalde krigen 2015

Potsdam-konferansen i 19deler Tyskland i fire okkupasjonssoner: de. Det har vært skiftende syn på årsakene til og ansvaret for den kalde krigen. I 1950-årene var det vanlig å legge all skyld på den sovjetiske ekspansjonstrang og. En kort tekst om virkning og årsak av den kalde krigen. Sovjetunionen USA Årsaker: Årsaker Ulike politiske ideologier. For å kunne forstå hvorfor den kalde krigen oppsto må man flytte blikket noen år tilbake. Hitlers grusomme reise mot det perfekte riket avsluttes. I historien vg har vi om de kalde krigen. Vi skal blant annet peke på sentrale. Sosiale årsaker til den kalde krigen? Kald Krig – Hvorfor startet den og hvorfor ble den. Historie – Den kalde krigen – Skole og leksehjelpinnlegg6. Skoleblogg: Slutten på den kalde krigenskolebloggjosse. Begge var viktige personer for endelsen av den kalde krigen og Berlin murens fall. Den kalde krigen tok slutt når Gorbatsjov kom til styre i. Og hva kan være årsaken til at synet på hvem som har skylden forandrer seg? Hvem var den mest aktive part i den kalde krigens første fase, de første årene.

16. ØST OG VEST TYSKLAND • I 1948 slo britene, franskmennene og amerikanerne sammen sine soner til Vest Tyskland. • Sovjetsonen ble omgjort til Øst Tyskland. • Det var først i 1990 at de to sonene ble slått sammen til Tyskland. 17. Øst og Vest Tyskland 18. BERLINBLOKADEN • Sovjet likte ikke at de allierte hadde dannet Vest Tyskland. • Dermed stengte Sovjet alle veger og jernbaner inn til Vest Berlin. • Sovjet ville sulte ut befolkningen. • President Harry Truman fikk startet en luftbro • Det ble fløyet inn mat, brensel og medisiner. • Et år etter gav Sovjet opp blokaden. 19. HARRY TRUMAN 20. TO SELVSTENDIGE TYSKE STATER • I mai 1949 ble Vest Tyskland til Forbundsrepublikken Tyskland. • Statsministeren het Konrad Adenauer. • Øst Tyskland ble døpt om til DDR – Deutsche Demokratische Republik. 21. VAST TYSKLAND 22. ØST TYSKLAND 23. MARSHALLHJELPEN OG TRUMANDOKTRINEN • President Harry Truman var overbevist om at Sovjet strebet etter verdensherredømme. • Truman lovte militær hjelp til alle land som ville forsvare seg mot kommunismen.