1. Kvinnerollen i dag full
  2. Tv program i dag
  3. Dollarkursen i dag
  4. Norge i dag
  5. Kvinnerollen i dag go

Det var ikke arbeidsgiver som nektet dem det – men mødrene, som følte at de hadde rett på mer tid med barnet enn far. Aure tar et oppgjør med mødre som mener de må ha et helt år hjemme med barnet. – Det er i dag en utbredt oppfatning at det er nødvendig og naturlig at mor er hjemme et helt år på fulltid med barnet. Men dette er en veldig ny oppfinnelse. I tidligere tider hadde mødrene i tillegg til barnet mye annet arbeid å gjøre. De gikk i fjøsen, egnet lina, pleiet de eldre, og arbeiderklassens kvinner arbeidet utenfor eget hjem. Derfor har det også tidligere vært helt vanlig at spedbarn ble passet av andre, for eksempel eldre søsken, besteforeldre eller trillepiker, sier Aure. – Mødrene kunne ikke ligge på gulvet og stimulere barnet eller gå på babysang slik jeg gjorde da jeg var i permisjon, smiler Aure. Blir det moderlige undertrykt? – Noen mener det moderlige blir undertrykt i dagens samfunn – og at det ikke lenger er legitimt å si at man ønsker å være lenger hjemme med barnet? – Det er jeg ikke helt enig i.

Kvinnerollen i dag full

Hun skulle for øvrig gjerne sett den enda mer likt fordelt, i en todeling mellom foreldrene. – Hele perioden bør forlenges, slik at mødrene kan ha ni måneder slik som de i praksis har hatt til nå, og så kan far har ni måneder etterpå, foreslår Brækhus. Hun mener en like lang permisjonstid for både kvinner og menn vil gjøre det mindre farlig karrieremessig for kvinner å få barn, og vil utlikne kjønnsforskjellene på arbeidsmarkedet. Da vil det bli like risikabelt for en bedrift å ansette en mann i fruktbar alder som en kvinne. Bør ikke få barn? Det har vært mye debatt om tredelinga. – Hva med par som hevder at de vil miste en tredel av permisjonen på grunn av at far ikke kan ut sin del? For eksempel om han er selvstendig næringsdrivende i en liten, sårbar bedrift og ikke tør ta ut permisjon? – Da bør de ikke få barn – eller vente med å få barn til han kan ta ut permisjon, mener Brækhus. Hun mener menn prioriterer jobb høyere enn kvinner gjør. Og spør retorisk: – Hvor ofte har du hørt om kvinner som er selvstendig næringsdrivende og som dermed ikke «kan» ta ut fødselspermisjon?

– Det som hindrer kvinner i å få like sterk posisjon i samfunnet som menn, er fortsatt at de gjør mer gratisarbeid i familien. Mer pappaperm er en av løsningene, mener jusprofessor. – Jeg kaller familien «patriarkatets siste skanse». Vi har kommet langt innen likestilling i Norge siden jeg begynte å forske på det på 1970-tallet. Men det som hindrer kvinner i å få en like sterk posisjon i samfunnet som menn, er fortsatt at de gjør mest omsorgsarbeid i familien, slår professor i rettsvitenskap ved UiT, Hege Brækhus fast. Brækhus, som fyller 70 år i april, lanserer 8. mars sin nye bok, Nærhet og frihet – Utvalgte emner om likestilling i familien. Menn får mer makt – Alle skjevheter mellom kjønnene i dag, for eksempel at kvinner tjener mindre, eier mindre, deltar mindre i samfunnslivet, er mer sykemeldt, ikke blir ledere og så videre, kan stort sett forklares med at kvinner tar mest omsorgsarbeid i hjemmet, sier Brækhus. Hun mener vi absolutt har kommet langt innen likestilling, og at dette ikke gjelder alle kvinner, men det store flertallet.

Tv program i dag

Kvinnen skal ikke ønske å gjøre noe annet enn å stelle hjemme og gi ektemannen mange og friske barn. I denne religionen er kvinnene sterkt undertrykket mennene og de har ingen innflytelse på samfunnet eller sitt eget hjem. I jødedommen ansees kvinnen som annerledes enn mannen, men ikke underkastet ham. Kvinnen blir sett på som en husmor her også, og skal gi barna en god oppvekst og trygge omgivelser. I deres hellige bok, Toraen, er det en hel bok om en kvinne, Ester, noe som viser at kvinner har samme verdi som mannen. Mens Kristendommen er morsrollen veldig sentralt. Vi får en god kjennskap til den gjennom fortellingene om Jesus og Maria. Båndet mellom mor og barn blir satt fokus på.

I tillegg til at de gjør mer husarbeid, som klesvask og støvsuging, tar kvinnene også mer ansvar for å lage det sosiale livet: gave til svigermor, kjøpe klær til barna, barnas lekser, vennebesøk og aktiviteter. – Dette er nødvendig for at livet skal gå rundt, og vi skal ikke slutte med det. Men man kan teknisk sett legge til rette for at oppgavene blir mer rettferdig fordelt – derfor er det viktig at menn får mer foreldrepermisjon, sier sosiologen. Professor i sosiologi, Marit Aure tar et oppgjør med de som mener det er naturlig å ha et helt år hjemme med barnet. – Det er en veldig ny oppfinnelse, mener hun. (Foto: Stig Brøndbo) Sunt for barnet Hun mener fedre må få mulighet til å være alene med sine små barn – da utvikler de et mer selvstendig ansvar for og relasjon til barnet. – Det kan være sunt for barnet å få en nær tilknytning til flere omsorgspersoner. Voksne gjør ting på ulike måter og det kan være berikende for barn å erfare, sier Aure. Menn «får» ikke mer permisjon Aure erfarte for øvrig da hun gjorde en studie på menn i oljebransjen og fedrerollen i 2015, at mange menn sa at de ikke fikk mer permisjon enn de tilmålte pappaukene.

Dollarkursen i dag

Majoriteten (69% og 68%) mener at disse tiltakene vil bidra positivt til likestilling. Utdanning er den arenaen som folk tror vil oppnå likestilling først - nesten halvparten (47%) tror at diskriminering mot kvinner i utdanning vil ta slutt innen 20 år. Det er langt færre som tror det samme for offentlig administrasjon og politikk (37%). Last gjerne ned hele rapporten under for flere og mer detaljerte funn.

De blir lurt til å tro at de skal komme til et annet land, hvor de skal få jobb og husly. Virkeligheten for mange av disse jentene er at de blir fratatt passet og tvunget til å prostituere seg. Livet på gaten som prostituert blir trolig verre enn det livet de hadde. Det er nå over fire millioner mennesker kvinner som blir utsatt for ulovlig menneskehandel, og denne bransjen omsetter hvert år for mangfoldige milliarder. Kvinners verdi blir satt lik null, og de blir sett på som en var som skal selges på et marked. Kvinner har forskjellige rettigheter og oppgaver etter hvilken religion de lever i. I Islam blir de pålagt å gå med en klesdrakt som dekker hele eller store deler av kroppen. Er deres ektemann, far, sønn, bror, svigerfar, onkel eller nevø tilstede er det ikke pålagt at de går med denne drakten, men ute blant andre skal ingen kroppsdeler under noen omstendigheter kunne lokke andre menn ti å bli tiltrukket av kvinnen. Mange kvinner lever i et eget fengsel inne i disse Hijabene. I moskeen må kvinnene sitte bak et gitter, de er ikke tillatt inn i selve salen, bare mennene kan komme inn dit.

Norge i dag

  • Kvinnerollen i dag a m
  • Mørbrad gryte oppskrift
  • Fire aviser klare for Media Norge - Dagbladet
  • § 10-12. Unntak
  • Skoler i skien
  • Bøker om kvinnerollen i dag
  • Kvinnerollen i dag
  • Vipps tid overføring meaning
  • Stamsaas sarpsborg
  • Canal digital fra utlandet youtube

Da krigen i det tideligere Jugoslavia på tidelig 90-tallet herjet som verst var det titusentalls av kvinner som ble seksuelt misbrukt. Kvinnene ble sett på som allemannseie og risikerte hver dag å bli misbrukt på det groveste seksuelt. Noen kvinner ble gravide med overfallsmannens barn, og hadde ikke noe annet valg enn å bære det frem. Dette var ikke bare en stor skam for dem, men også en byrde. De måtte nå finne seg en jobb og klare å forsørge seg selv og barnet, noe som absolutt ikke var lett. Ifølge Verdensbanken så utgjør vold mot kvinner en like stor helsetrussel for verden i dag som HIV/AIDS. Noe som forteller at det er et mer alvorlig og utbredt problem enn vi tror. Palermo-protokollen fra 2000, skal bekjempe og stoppe handel med mennesker, særlig kvinner og barn. Styrking av utdanning, lovgiving og forskjellige sosiale tiltak er faktorer som skal gjøre det vanskeligere å drive ulovlig kriminalitet over landegrensene. Fattigdom og ønsket og et bedre liv er ofte noen av hovedgrunnene til at kvinner blir et uskyldig offer av menneskehandel.

Kvinnerollen i dag go

fotballkamper i dag kvinnerollen i dag t

– De fleste kvinner gjør mer ulønnet arbeid i hjemmet, mens menn prioriterer sitt lønnede arbeid. Det gjør at kvinnene står svakere enn menn økonomisk. Dermed får de også mindre makt både i familien og i samfunnet ellers, mener Brækhus. For å løse disse utfordringene, må vi legge til rette for å få menn enda mer inn i omsorgsarbeidet i hjemmet, mener Brækhus. Bør få lønn for husarbeid Hun har konkrete råd til hvordan det kan løses. Ikke til kvinnene, men til lovgiver: – Det må bli lovfestet at menn og kvinner skal dele omsorgsarbeidet likt. Hvis en av partene tar en større del av arbeidet i hjemmet, så må de gi lønn til partneren, mener Brækhus. Hvis en mann da sier at han ikke har råd til å lønne kona eller samboeren, så må han heller jobbe mindre og bidra mer hjemme, mener Brækhus. Ønsker todeling av foreldrepermisjonen Jusprofessoren mener den nye foreldrepermisjonsordninga, der far får rett til minst en tredel av permisjonen, også er et godt insentiv til at fedre tar mer omsorgsarbeid.

Hvordan er forventningene til kvinner idag sammenlignet med før?