Du kan også forsøke å analysere eller beskrive kilden i lys av spørsmålet "hvem sier hva til hvem hvordan, hvorfor og når? " Les mer om kildekritikk Kildevurdering (Søk & Skriv) Critically Analyzing Information Sources (fra Cornell University Library)

Tone - kildekritikk

Litteratursøk og kildekritikk | Bibliotek og oppgaveskriving - Student

Hvorfor er det viktig å gå i kirken?

Kildekritikk - Medielabben

Hvorfor er kildekritikk viktig bedriften

  • Kildekritikk – Wikipedia
  • Sjekkliste for kildekritikk
  • 5 tips til god kildekritikk

Kildekritikk Introduksjon Kildekritikk Når du ser nyheter på TV eller leser noe i avisen, regner du sikkert med at det som sies eller skrives er sant. Hvis du er på Internett regner du kanskje også med at du kan stole på den informasjonen som ligger der. Men sånn er det ikke alltid. Visste du at? Fakta Spill kan koste deg svært dyrt Apper trenger informasjon om deg Fra virkeligheten Victor (10) brukte 58. 000 kr i mobilspill Lar Google gjøre leksene Avslørte forfalsket megahai Oppgaver Diskusjon Det er viktig å være kritisk til det dere finner på nett. Det er ikke sikkert alt som står der er sant. - Søk på noen kjente navn på nett. Finner dere informasjon som dere tror ikke er riktig? - Hvordan kan dere vite hvilken informasjon dere skal tro på og ikke? - Er det noen nettsider dere kan stole mer på enn andre? Hvorfor/hvorfor ikke? - Tror dere alt det som står i bøkene på skolebiblioteket stemmer? - Tror dere læreren deres vet fasitsvaret på alt? - Hvordan skal dere vite hvilken informasjon dere kan stole på?

Derfor er det viktig at man lærer av fra tidlig alder blir oppmerksom på denne problematikken (Holmelid, 2017). I den offentlige debatten vil ulike aktører ønsker å "spinne" en sak eller et tema i en gitt retning. Et eksempel på dette er den amerikanske presidenten som stadig bruker ordet "fake news" i forbindelse med saker som setter han i et uheldig lys. Her blir dette begrepet brukt for å bagatellisere eller latterliggjøre betydningen av saken. Nettsidene som er rettet mot barn kan være mer ideologisk forførende, enn de sidene som retter seg mot voksne. Ved at de er mer positive og legger vekt på positive sider ved barnas etnisitet, religion og bakgrunn bruker de dette til å engasjere barna ytterligere. Så hvordan kan vi avdekke om nyheter eller kilder er åpenbart falske? TV 2 skole har listet opp fem punkter som man kan bruke til å forsøke å vurdere om nyhetssaken er falske eller ikke (Falske nyheter, 2017): Pass deg for sensasjonelle overskrifter. Overskrifter har ofte utropstegn og store bokstaver og bruker gjerne sensasjonsord.

Influenseren viser frem med stort engasjement nye spill eller dingser, og får betalt for å gjøre nettopp det. Produktomtaler Og da er vi over på produktomtaler generelt. Fortell gjerne barna at positive produktomtaler kan være lagt ut av nettbutikkene og leverandørene. Barna må forsøke å finne nøytrale omtaler. Er den opprinnelige kilden troverdig? Her er et eksempel fra virkeligheten: TV 2 har god troverdighet, men i 2015 hadde kanalen en sak om at kvinner liker menn som er utrente og småfete. Les saken: Derfor sikler damene etter «pappakroppen» Mange menn med slappe kropper var sikkert glade for en slik opplysning, men hvem var kilden til TV 2? Var det en forskningsrapport? Eller kanskje en spørreundersøkelse? Nei, det var en student som hadde delt sine private synspunkter. Det var ikke engang studenten som var den opprinnelig kilden, men det var hennes romvenninne som hadde sagt at hun liker menn som har slike kropper. Saken gikk sin seiersgang fra avis til avis. Nettstedet viste til hva studenten hadde skrevet, og skrev selv at «pappakroppen» nå var blitt trendy.

Uansett om du leter etter gode kilder til skoleoppgaver, eller fakta for å avslutte en diskusjon med vennene dine er det viktig å være kritisk til kilden. Det er spesielt to spørsmål du bør stille deg: Hvem er kilden? Hvor troverdig er det som står her? Hva er gode kilder? Generelt bør du være ekstra kritisk dersom informasjonen legges ut av privatpersoner, siden det sjeldent er kvalitetsjekket. Mange kan legge ut egne meninger, eller vinkle en tekst på en bestemt måte. Slike kilder bør du være forsiktig med å bruke i skoleoppgaver. Store norske leksikon er en god kilde, hvor innholdet er skrevet av fagpersoner, og faktasjekket. På skolen er ofte Wikipedia ansett som en dårlig kilde, som du ikke skal henvise til. Det er derimot mye godt stoff også her, og mange av artiklene på Wikipedia viser til andre gode kilder. Vær kritisk også når du leser her. Husk at hvem som helst kan redigere artikler på Wikipedia. I boksen under kan du lese mer om hva det betyr at alle kan være redaktører på Wikipedia.