1. Når
  2. Når er black friday
  3. Når vannet går uten rier
  4. Når vannet går for tidlig

Hovedsaklig er det kalk som vil kunne skape en lignende farge på vannet, men da som følge av tilførsel av andre stoffer. «Ved tilførsel av CO2 eller karbonat kan kalken felles ut og gjøre at vannet blir turbid (melkeaktig)», skriver FHI på sine sider. Ifølge forsker ved FHI, Vidar Lund, er vannet i Norge i utgangspunktet svakt surt, slik at vannverkene tilsetter kalk for å gjøre det basiskt. - Men det er ingen av vannverkene som tilsetter så mye kalk at det vil kunne medføre utfelling, da må det i så fall være som følge av en tilfeldig feildosering, sier han til Borte i løpet av to minutter Ifølge kan det raskt stadfestes om det hvite skyldes andre ting enn opphopning av oksygen. Først fyller man et glass med vann. Er det kun luft som forårsaker det hvite, skal vannet bli klart fra bunnen og opp. Og det skal skje i løpet av et par minutter. Blir vannet derimot ikke klart etter noen minutter, kan det være grunn til å få det sjekket nærmere. - Og dersom vannet vedvarer å være hvitt når det tappes fra kranen, er dette tegn på at noe er galt og en bør kontakte vannverket, utdyper Hem, som forteller at de i Oslo vannverk aldri har vært borte i at hvitt vann er et vevarende problem.

Når

Rørlegger Du bruker flere hundre liter vann i året bare på å vaske hender og pusse tenner. Det meste av vannet går imidlertid til spille, fordi det bare renner før, under og etter selve håndvaskingen og tannpussen. Derfor er det en god og veldig vannbesparende idé å skifte ut den gamle armaturen med en ny, hvor en sensor avgjør når vannet skal renne. Steng først både det varme og det kalde vannet. Hvis du ikke kan stenge vannet, må du ikke selv foreta utskiftingen. De to koblingene løsnes med en skiftnøkkel. Du kan eventuelt gi dem et lite slag hvis de sitter fast. Koblingen som holder armaturen fast under vasken må demonteres. Start med en rørtang, og skru av resten med fingrene. Nå er det bare å dra opp vannkranen. Bruk anledningen til å gjøre rent rundt hullet i vasken. Fjern skiver og mutter på den nye armaturen, og stikk rørene ned gjennom hullet. På mange nye armaturer følger det med to filtre. De skal plasseres mellom vannrørene og slangene fra armaturen. Filtrene monteres på toppen av kuleventilene.

I enkelte regioner kan imidlertid grunnvannsbrønner inneholde for mye fluor, og i visse områder er det problemer med radon (en radioaktiv gass) i grunnvannet», skriver de på sine nettsider. Luft i rørene - Det at vannet noen ganger blir hvitt når man tapper, er et ganske kjent fenomen, forklarer sjefingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo, Lars Hem, til Forklaringen er ifølge sjefingeniøren veldig enkel. - Det kan enten være at vannet har stått lenge og blitt varmet opp, eller at vannet har vært skrudd av over en lengre periode, og da kan det ha samlet seg luft i rørene. Når dette vannet tappes fra kranen vil det være fullt av luftbobler, som gjør at vannet blir hvitaktig. Disse frigjøres imidlertid når vannet havner i et glass eller lignende. Kalk i vannet Lars Hem understreker at det er helt ufarlig å drikke det «hvite» vannet. Noe annet er det, ifølge, dersom det hvite ikke forsvinner. «Den hvite fargen kan også skyldes at det er kommet fremmede stoffer i rørene. I så fall kan du ikke drikke vannet, og du bør straks kontakte vannverket, » skriver de.

Når er black friday

  • Når vannet går for tidlig
  • Når vannet garage
  • Skogsnorge - Kjøpe skog
  • Om tvangslidelse | Nasjonal implementering av behandling for tvangslidelse (OCD)
  • Når vannet garonne
  • Når vannet går gravid
  • Nye penger norge youtube
  • Hotel cæsar rollebesetning
  • Rett og vrang strikk hair

Av Siri Marte Kværnes Publisert: 17. september 2017, kl. 13:03 Sist oppdatert: Artikkelen er over 2 år gammel Mer nedbør, tettere bebyggelse og gamle ledningsnett skaper stadige oversvømmelser. Byplanleggerne må tenke nytt for å få oss tørrskodde inn i framtida.

Når vannet går uten rier

– Nå er det spennende å se. Det er mye snø både her nede og oppe på vidda. Hvis varmen nå kommer, kan det bli stor vårflom, sier Henry Henriksen, som bor langs Tanaelva i Finnmark. Med vårflommen kommer også isgangen i elvene. Nå kan du følge naturkreftene i Tanaelva direkte i NRKs minutt-for-minutt-sending på nett. Det er imidlertid usikkert når isgangen går. Alt er avhengig av været framover. Henry Henriksen i Tana har Tanaelva som nærmeste nabo. Han sier isblokkene kan bli opptil 10 meter høye når isgangen presser seg nedover elva. Foto: Rolf Jakobsen / NRK Sikker på stor vårflom Fjellene i Sør-Norge og store deler av Nord-Norge har hatt en snørik vinter. Flere steder i Troms og Finnmark har det blitt satt snørekorder. Samtidig er det fortsatt uvanlig kaldt i nord. Derfor mener Norges Vassdrag og energidirektorat (NVE) at det med stor sannsynlighet blir stor vårflom i år. – Det gjelder det samme i Tana som i Finnmark for øvrig. Innlandsvassdrag som har mye snø medfører veldig stor sannsynlighet for en stor vårflom, sier hydrolog og flomvarsler Inger Karin Engen i NVE.

Når vannet går for tidlig

Det er lite stålis, sier rådmannen i Tana. Rådmann Jørn Aslaksen i Tana kommune mener isgangene de siste årene har tapt seg, og har vært mindre spektakulære enn tidligere. Foto: Marianne Johnsen / NRK Husker isgangen på 70-tallet best Langs Tanaelva venter imidlertid Henry Henriksen spent på at vann og is skal begynne å røre på seg. Om det denne gang blir like dramatisk som den isgangen har husker best, er høyst usikkert. – Hvis jeg husker riktig var det på 70-tallet så hard isgang at den kom over veien her. Det var den største isgangen jeg har opplevd, sier han, og legger til at hans mor holdt på å bli tatt med av naturkreftene. Både hans mor og flere andre personer befant seg på feil side av den lokale bekken da isgangen kom. – De hørte at isen var på tur nedover, så de sprang for å komme over før isen kom. Det var så vidt hun og mange andre nådde over, sier Henriksen. Henry Henriksen har tippet at isgangen i Tanaelva vil gå rundt 23. mai i år. Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Vannverkets ansvar ender i grøfta Dersom du har problemer med vannkvaliteten, ender vannverkets ansvar i utgangspunktet i grøften utenfor huset ditt. - Juridisk sett går vårt ansvar frem til det såkalte anboringspunktet i rørgrøften, men generelt er vi behjelpelige med råd selv når årsaken ligger inne i boligen, forklarer Hem. - Tidligere kunne det være problemer med kobberrørene i boligene, fordi vannet hadde for lav pH. Årsaken var at den lave pH-verdien utløste kobberet. Blant annet var det på Sørlandet, med lavere pH enn det som er i råvannet i Oslo, tilfeller med at de som bleket håret endte opp med et grønnskjær som følge av kobber i vannet. Gjennomgående god vannkvalitet Ifølge Lund er det generelt sett god kvalitet på det vannet som kommer ut av norske tappekraner. - Problemet med norsk vann er at det i utgangspunktet er surt og i noen tilfeller farget av blant annet humus, men de store vannverkene har iverksatt tiltak som har gjort kvaliteten god, utdyper han og tilføyer at mange vannverk har gått over til UV-bestråling som desinfiseringsmetode i stedet for klor.

- Utfordringen nå ligger i ledningsnettet. Der er det et stort behov for fornyelse. I noen tilfeller kan så mye som 50 prosent av vannet bli borte fra kilde til forbrukerpunkt. Lund forklarer at den dårlige kvaliteten gjør rørene utsatt for brudd, og i noen tilfeller kan dette føre til undertrykk i ledningene slik at urenheter blir sugd inn i vannet. Og til dem som er usikker på vannkvaliteten, er rådet fra Lars Hem å ta kontakt med vannverket. - Vi kan gjøre nærmere undersøkelser og gi en dokumentasjon på vannkvaliteten. Hem forteller at flere av de klagene de får dreier seg om rust i rørene. - Og ofte ligger årsaken i hovedledningsnettet. Les også: La vannet renne før du drikker det Vanntårn ble nietasjers bolig Vask huset med eddik På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden Saken ble opprinnelig publisert på Les her. Lyst til å diskutere? Lik Dagbladet på Facebook Reise

  1. Hvor er hurtigruta nå
  2. Majones oppskrift hellström