1. Blogger i tannkjoettet now

Bakterier vil deretter bevege seg inn i blodstrømmen gjennom tannkjøttet, og det blir antatt at dette kan gjøre blodårene betent, som kan utløse hjerteinfarkt eller slag. Bakteriene kan også bidra til fettavleiringer i blodet (åreforkalkning), som kan føre til hjerteproblemer. – Man kunne se en større beskyttelse mot hjertesykdom og slag hos de pasientene som besøkte tannlegen eller tannpleieren en gang i året, forteller lederen av studien, Emily Chen, fra Veterans General sykehus i TaiPei. LES OGSÅ: Sliter du med vonde blemmer i munnen?

Blogger i tannkjoettet now

Det finnes faktisk uendelig med forholdsregler når det kommer til god tannhygiene. Visste du for eksempel at tannpussen ikke har noen effekt hvis du skyller munnen etterpå? Eller at du helst ikke skal pusse tennene rett etter et måltid, ettersom det kan føre til skader på tannemaljen? På samme måte kan tennene dine fortelle deg mye om hva du gjør feil, og hvis du ofte opplever at tannkjøttet ditt blør, kan det blant annet være et tegn på betennelse - også kalt gingivitt, skriver. LES OGSÅ: Få hvitere tenner på naturlig vis De vanligste symptomene og årsakene De vanligste symptomer på at du har betennelse i tannkjøttet er blant annet at det blir hovent, fortrykket, at du får sår, eller at du lett begynner å blø. Årsaken til at dette oppstår, kan være flere. Blant annet kan det komme av dårlig munnhygiene, for hard bruk av tannbørste og tannpirkere eller alkohol. Men det kan også komme av andre ting, som dette: Tannfylling som er dårlig slipt. Allergi mot tannfyllingsmateriale. Spist noe varmt/liten brannskade.

blogger i tannkjoettet text

Hvor ofte går du til tannlegen? Det er anbefalt at du oppsøker tannlegen din én gang i året - og ikke bare for tennene dine, men det kan faktisk være bra for hjertehelsen din også! Men tannlegebesøket er ikke bare for tennene - det er også tannkjøttet ditt. Er tannkjøttet sårt, har begynt å krype nedover eller hender det ofte at du blør når du pusser dem? Da er det en god grunn til å oppsøke eksperthjelp. LES OGSÅ: Vitamin D er viktig for tennene dine Tanntråd er viktigere enn tannbørsten - Det er ikke bare tennene som må passes på. Også tannkjøttet trenger pleie. Et blødende tannkjøtt er et vanlig problem, og ofte et tegn på betennelse, sier tannlege Erik Svendsrud ved Svendsrud klinikk i Oslo. - Den vanligste årsaken til dette er at bakterier har fått sitte for lenge på tennene eller i tannkjøttlommene rundt tennene. For å unngå dette, gjelder det å forebygge - noe som skjer ved hjelp av daglig rengjøring. TANNTRÅD: Tannbørsten er ikke nok for å ivereta tannkjøttet. Det er nemlig mellom tennene de fleste bakteriene sitter, og disse får du bare bort ved grundigere rengjøring.

2. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørste mellom tennene. 3. Vær bevisst på at du ikke får i deg for mye sukker gjennom mat og drikke. Bruk vann som tørstedrikk. Unngå småspising. 4. Slutt å røyke og snuse. 5. Besøk tannlegen regelmessig for å oppdage forandringer som krever behandling. Har du et spørsmål til tannlegen? Send inn ditt spørsmål til tannlege Kaare Mathisen. Fikk du ikke svar på det du lurte på? Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager. Få svar innen 3 dager for 289, -

Ikke gå glipp av: Fire gode vaner for å styrke immunforsvaret ditt 11. Manglende besøk til tannlegen Hvis munnområdet ikke kontrolleres regelmessig, får du ingen rask diagnose. Å gå til tannlegen for å fjerne plakk er av stor betydning for din generelle helse. 12. Orale infeksjoner Husk at spytt er en kilde til overføring av bakterier. Vær forsiktig med hvem du kysser for å unngå bakterielle problemer som forårsaker betennelse og tannkjøttproblemer. 13. Graviditet Graviditet er en av grunnene til at tannkjøttet ditt kan blø. Selv om det er en veldig vanlig tilstand, kan det føre til store endringer. Legen din vil fortelle deg hvilke tiltak du skal ta. 14. Defekt tannarbeid Fikk du behandlet tennene dine og så begynte tannkjøttet ditt å blø? Dette skjer når protesarbeid eller tannfyllinger har blitt dårlig plassert eller når en tannrengjøring er gjort veldig aggressivt. Dra tilbake til tannlegen din for å rette opp i problemet eller for å få en annens mening.

blogger i tannkjoettet like

Når tannkjøttet blir rødt, hovent, ømt, lettblødende eller sår, skyldes det ofte en betennelse i tannkjøttet, eller gingivitt, som det heter på det medisinske fagspråket. Noen kan oppleve at tennene løsner, utseende på tannkjøttet forandres og at de stadig har dårlig ånde. Det er svært vanlig å oppleve betennelse i tannkjøttet. Faktisk er det en sykdom som rammer 90-100 prosent av oss uten av vi vet om det. Mer enn 50 prosent av alle personer over 40 år har hatt periodontitt, som er en betennelse i tannfestet rundt tennene. – Manglende rengjøring mellom tennene fører ofte til en overfladisk betennelse i tannkjøttet. Tannkjøttet blir ømt og hovent og litt rødlig i fargen og du kan merke at det blør ved tannpuss eller når du rengjør mellom tennene. Tannkjøttbetennelsen vil forsvinne ved godt renhold. Noen ganger vil man trenge hjelp av tannlegen for å få renset skikkelig, opplyser Camilla Steinum, president i Den norske tannlegeforeningen (NTF), til LES OGSÅ: Dårlig ånde - hvilke sykdommer kan det skyldes?

Tannstein. Munnpusting. Kan skyldes langvarig tett nese. Munnskyllevæsker. Blant annet klorhexidin. Tobakk. Røyking kan gi rødhet og hevelse i tannkjøttet. Snus og skråtobakk kan få tannkjøttet til å skrumpe og gi misfargede tenner. Svangerskap. Noen gravide får betent tannkjøtt. Plagene øker utover svangerskapet og går tilbake etter fødselen. LES OGSÅ: Derfor drar vi til legen Andre årsaker du bør utelukke Ifølge kan også symptomene komme av andre og mer alvorlige grunner. Hvis du opplever noe av det nevnt ovenfor, kan det derfor være lurt å utelukke disse tingene: Blodsykdommer Blant annet kan leukemi gi fortykket tannkjøtt eller føre til sår. For få blodplater kan føre til små blødninger i slimhinner og tannkjøtt. Infeksjoner Problemer med tannkjøttet kan også skyldes bakterier (blant annet streptokokker), sopp, og virus (herpes). Underliggende sykdommer som hiv og diabetes, øker risikoen for slike infeksjoner. Medisiner Det finnes også medisiner som gjør at tannkjøttet ditt kan forandre seg.

Ifølge Svendsrud er vanlig symptomer hevelse, rødhet, ømhet og smerter. Oppsøker du en tannlege eller tannpleier, kan de hjelpe med en rengjøring og spyling. Mange er også plaget med smerter i forbindelse med visdomstenner, og spesielt de som er på vei opp i underkjeven kan forårsake hevelse. Mathiesen forklarer at visdomstennene ofte ikke klarer å bryte frem og støter mot beinet bak - noe som kan gi plager. - Da kan det bli liggende en «lapp» av tannkjøtt over tannen, som det legger seg bakterier under. Dette fører til en lokal betennelse. Hvis det er tilfellet, er det bare å komme seg til en tannlege - i mellomtiden kan du ta en smertestillende tablett, sier hun.

  1. Test av oppvaskmaskiner 2017 - Denne er best på å ta seg av skitne gafler og tallerkner - DinSide
  2. Tenner: Blør du fra tannkjøttet? - KK
  3. Norge ol 2014 edition
  4. Blogger i tannkjoettet still
  5. Blør fra tannkjøttet: Blør det når du pusser tennene? - KK
  6. Om festivalen - Olavsfest 2020 - Olavsfestdagene i Trondheim

- Tannkjøttsykdommen periodonitt er en såkalt multifaktorell sykdom. Det betyr at den kan ha flere årsaker, men den absolutt vanligste årsaken er belegg og tannstein, sier Inger Lise Mathiesen, tannlege ved Colosseumklinikken. - Det fører til opphoping av bakterier, som igjen fører til betennelser i tannkjøttet og tap av beinfeste rundt tannen. Kjennetegn er at tannkjøttet blør lett, men ved tilfeller der det har gått lenger kan tennene bli løse. Hun forklarer at du bør være spesielt obs dersom du røyker. I tillegg til at sigarettrøyk bidrar til å maskere blødning fra tannkjøttet og dermed gjør at du ikke like lett oppdager betennelser, så er det flere tilfeller blant røykere. SIGARETTER: De er ikke bare skadelig for helsen din ellers, men i stor grad også tennene og tannkjøttet ditt. Dersom du røyker kan det faktisk være at du har flere betennelser i munnen, men oppdager ikke blødningene fordi røyken kamuflerer det. Foto: - Røyking forbindes med tannkjøttsykdom. Man kan ikke med sikkerhet si at man får periodonitt av å røyke, men nesten alle alvolrige tilfeller av sykdommen er blant røykere, forteller Mathiesen.

Hun nevnder også andre faktorer som kan til periodontitt, blant annet stress, arv og hormoner. LES OGSÅ: Husk dette når du kjøper tannkrem Visdomstenner kan skape problemer Det er ikke unormalt at tannkjøttet forandrer seg noe med tiden. Mathiesen forklarer at daglig bruk av tannbørste vil føre til normal slitasje i munnen, og det trenger ikke nødvendigvis være noe tegn på sykdom. - Mangle opplever at tannkjøttet trekker seg tilbake, og at emaljen slites, sier hun. Hvis du ofte opplever hevelser og smerter i tannkjøttet, kan det imidlertid være grunn til å oppsøke tannlegen. Ifølge Svendsrud kan det dreie seg om en infeksjon eller en skade. - En vanlig årsak til hevelse er rotspissinfeksjon ( at roten av tannen er infisert). Dette behandles vanligvis med en rotfylling, forteller han. SMERTER I MUNNEN: Er du plaget med smerter, rødhet eller helvelser i munnen? Det kan blant annet skyldes rotspissinfeksjon - at roten av tannen er infisert. Foto: Robert Kneschke - Fotolia I tillegg kan matrester og bakterier føre til infeksjon, og spesielt tennene bak er utsatt.

  1. Norsk engelsk
  2. Løp i oslo 2017
  3. Vest-agder bunad
  4. Snøscooter nordland facebook login