bruker informasjonskapsler (cookies) for å kunne gi deg en bedre brukeropplevelse. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler. Du kan fortsette å bruke nettsiden som normalt dersom du godtar dette.

Regelverksoversikt - Legemiddelverket

Takk! " Faglig forankring og godkjenning Innholdet i kurset er basert på relevante lover og forskrifter, nasjonale retningslinjer, Felleskatalogen, Norsk Legemiddelhåndbok og Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL). Fokus på faglig forsvarlighet, egen rolle og ansvar. Kurset er utviklet av Anita Baadstø, sykepleier og redaktør for e-læring til pleie- og omsorgspersonell. Godkjent av medisinsk redaksjon i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) ved Terje Johannessen, professor i allmennmedisin, Ingard Løge, spesialist i allmennmedisin, og Kurt Krogh, spesialist barnesykdommer. Kurset er godkjent av Fagforbundet som tellende i program for klinisk fagstige for helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere og hjelpepleiere, sykepleiere samt øvrige helsefaglige personellgrupper, med 12 timer. Eksempel på tema i kurset I kurset får du delta interaktivt i legemiddelhåndteringen til pasienter med noen av de vanligste sykdommene og tilstandene man ser i kommunehelsetjenesten. Du lærer om forskjellige legemidler og hvordan de virker, inntaksregler, kontrollrutiner, relevante observasjoner og tiltak knyttet til problemstillinger fra praksis.

Om oss Om Personvern/cookies English Kontakt Brukerstøtte Redaksjonen Følg oss Facebook Twitter Nyhetsbrev sender jevnlig ut nyhetsbrev med informasjon om innhold og nye tjenester. For å motta nyhetsbrev må du logge inn og krysse av for nyhetsbrev i brukerprofilen din. Se et eksempel på nyhetsbrev. Ansvarlig redaktør: Merete Holtermann – Nyttig på nett for helsepersonell

Fargespekteret ble utvidet i folkehelsemeldingen i 2003, som for øvrig hadde tittelen «Resept for et sunnere Norge» ( 4). Der ble begrepet grønn resept introdusert for konkrete livsstilstiltak. Betegnelsen rosa resept er lansert som betegnelse på gratis prevensjonsmidler til unge kvinner ( 3). Andre fantasifulle reseptvarianter finnes også. Vent-og-se-resept er for eksempel en resept på et legemiddel, vanligvis et antibiotikum, som gis sammen med råd om å vente en bestemt tid og kun bruke legemidlet hvis man ikke blir bedre, for eksempel av en luftveisinfeksjon ( 5). A-, B- og C-resepter Avhengig av hvilke legemidler som forskrives, får resepter ulike bokstavforstavelser. Da benyttes versaler, store bokstaver, i reseptsammensetningene. A-resepter er resepter på legemidler i reseptgruppe A, dvs. sterkt vanedannende legemidler med misbruksrisiko som morfin og andre opioider, med særlige krav til forskrivningen. Resepter på legemidler i reseptgruppe B, som omfatter andre vanedannende legemidler, kalles B-resepter.

Dette er klinisk optometri 2 - Diagnostiske medikamenter, undersøkelsesmetoder og okulær patologi Formålet med utdanningen er å gi et godt teoretisk grunnlag og gode praktisk/kliniske ferdigheter. Videre har utdanningen som siktemål å gi forståelse for viktigheten av faglig vurdering og sikker bruk av okulære diagnostiske medikamenter. Etter gjennomført og bestått utdanning kan du søke rekvireringsrett for diagnostiske medikamenter basert på Forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek, og føringer fra Statens legemiddelverk. Signert søknad med vedlegg sendes på eget søknadsskjema til Norges Optikerforbund, Spesialistgodkjenningskomiteen, Øvre Slottsgate 18/20, 0157 Oslo. Målgruppe for klinisk optometri 2 Dette kurset er rettet mot optikere med optometriutdanning på minst treårig høgskolenivå eller bestått godkjenningskurs for bruk av diagnostiske medikamenter 1. Hvorfor ta klinisk optometri 2? Rekvireringsrett til diagnostiske medikamenter gir deg mulighet til selvstendig å benytte okulære diagnostiske medikamenter i egen praksis.

Epost: Besøks- og leveringsadresse: Grensesvingen 26 0663 Oslo Postadresse: Postboks 240 Skøyen 0213 Oslo Telefon: (+47) 22 89 77 00 Organisasjonsnummer: 974 761 122 Statens legemiddelverk skal sikre god kvalitet ved behandling med legemidler og at legemidler har lavest mulig pris. Vi skal sørge for at befolkningen får likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler og være fag- og tilsynsmyndighet for medisinsk utstyr. Vi skal også legge til rette for forskning og innovasjon på disse områdene. Kontakt oss Organisasjon og arbeidsoppgaver Ledige stillinger Presse og kommunikasjon English Facebook Twitter Abonner på nyhetsbrev Personvernerklæring for Legemiddelverket

Ny forskrift om bruk av legemidler til dyr | Mattilsynet

forskrift om legemidler utenom apotek
  1. Forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek – hvit (g)
  2. Hva er kunnskapsløftet song
  3. Matte til gang
  4. Hva spiser hester
  5. Ben Arfa, Valbuena og Lacazette vraket fra Frankrikes EM-tropp
  6. Norge i krig
  7. Geir Magne Haukås - Røper ukjent drama etter «Farmen»-exit: Brukne ribbein og hemmelig Gaute-prat - Se og Hør
  8. Etter trening: dyre produkter eller sjokolademelk? - Akademiet For Personlig Trening
  9. Legemiddelloven – Store norske leksikon

I denne delen angis det forskrifter for rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek. Ellers finnes det en rekke opplysninger om legemiddelfirmaer, landets apoteker og andre organisasjoner og institusjoner som kan være nyttige i forbindelse med spørsmål om legemidler og legemiddelbruk.

lov 30. mars 1984 nr. 15 om statlig tilsyn med helse- og omsorgstjenesten § 3, jf. internkontrollforskrift i sosial- og helsetjenesten § 3, herunder: a) Etablere og oppdatere skriftlige prosedyrer for legemiddelhåndtering. Dette innebærer, blant annet, prosedyrer for risikovurdering, evaluering, kontroll og avvikshåndtering. Prosedyrene skal gjøres kjent i virksomheten. b) Gi skriftlige bestemmelser om hvilken kompetanse ansatte skal ha for å utføre oppgaver innen legemiddelhåndtering. Disse bestemmelsene skal gjøres kjent i virksomheten. c)Sørge for at helsepersonell får nødvendig opplæring og kompetanseutvikling i legemiddelhåndtering. d)Sørge for at virksomheten har et system for håndtering av legemidler i reseptgruppene A og B. Helsepersonelloven er aktuell i forbindelse med legemiddelhåndtering. Lovensformål er å bidra til sikkerhet for pasienter og kvalitet i helsetjenesten. Loven gjelder for personell med autorisasjon, personell i helsetjenesten, apotek, elever og studenter som utfører helsehjelp.

Personer med utviklingshemming bruker ofte en rekke legemidler og kan ha behov for bistand fra andre i håndteringen av medikamentene og i å rapportere om effekter/bieffekter av de medikamentene som de tar. Nærpersoners kunnskap om riktig bruk av legemidler er viktig for å hindre at legemidler blir håndtert og brukt på feil måte. En rekke lover og forskrifter regulerer bruk av legemidler. På denne siden vil du finne en oversikt over viktige lovreguleringene og sentrale føringer som gjelder på området. Forskrift om legemiddelhåndtering, legemiddelforskriften og Forskrift om endring i forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp er sentrale lover. Helsedirektoratet har også nettsider som utdyper temaet legemiddelbruk, blant annet med et rundskriv til legemiddelforskriften. I Forskrift om endring i forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp er virksomhetsleders ansvar beskrevet: Virksomhetsleder skal sørge for at legemiddelhåndtering i virksomheten utføres forsvarlig og i henhold til gjeldende lover og forskrifter.

Den baseres på internasjonalt anerkjente metoder. Retnigslinjen har et eget kapittel om epilepsi og legemidler.

  1. Omelette med poelse restaurant
  2. Dødsfall
  3. Www firda no fotball live