Mennesker og mange andre dyrearter kan smittes. Man får parasittene i seg gjennom munnen, og de føres videre til tarmsystemet. Parasittene opptas gjennom tarmveggen til blodet og føres så rundt i kroppen. Til slutt kapsler de seg inn i cyster i vevene. Fra disse cystene kan de senere aktiveres og gi sykdom. Mennesker smittes via avføring fra katter, for eksempel fra forurensede grønnsaker og frukt eller fra "kattetoaletter"/sandkasser. Vi kan også smittes ved å spise kjøtt som inneholder cyster med parasitter. Man vet ikke hvor lang tid det går fra man har blitt smittet til man eventuelt får symptomer (dvs. inkubasjonstiden). Gravide som smittes kan overføre smitten til fosteret. Hvordan vil man oppleve sykdommen? 85 til 90 prosent av de som smittes med parasitten vil ikke merke noe til det. De få som blir syke vil som oftest få en mild feber som eneste symptom. De kan eventuelt få feber, hovne lymfeknuter og føle seg trøtte. Gode råd Gravide som ikke har vært smittet før eller ikke vet om de har vært smittet, kan ta noen enkle forholdsregler for å redusere smitterisikoen.

Katter og gravide kvinner 2016

Først og fremst, for at dyret skal kunne spre sykdommen, må det spise rått kjøtt eller pålegg. Dette er ikke veldig vanlig ettersom de fleste katter spiser kattemat og ikke baserer seg på en diett de fanger ute. For det andre må det kjøttet de i så fall spiser være smittet av parasitten som forårsaker toksoplasmose, Toksoplasmose gondii. For det tredje må den gravide kvinnen så komme i direkte kontakt med dyrets avføring. Hvis dokassa til katten står på balkongen eller et annet godt ventilert sted og noen andre tar ansvaret for å tømme den så vil sjansen for at kvinnen blir syk være ekstremt lav. Noe annet som er verdt å vite er at noen kvinner allerede har antistoffene i kroppen som kan bekjempe viruset. Dette er tilfellet hvis de har blitt smittet tidligere, før de ble gravide. En sånn immunitet blir overført til babyen, så moren vil ikke måtte bekymre seg for det. 2. Katter forårsaker abort Hvem vet vel egentlig hvor denne «teorien» først dukket opp. Det samme gjelder myten som sier at katter gjør kvinner ufruktbare.

Katter og gravide kvinner 10

Toxoplasmose og relaterte helseproblemer. Toxoplasmose er sannsynlig å angripe mennesker med svakt immunsystem og gravide. Parasitten kan angripe hjernen som forårsaker encefalitt eller angripe hjertet, leveren eller øynene. Foster av en gravid kvinne kan bli alvorlig påvirket; Barnet kan bli født med nasal misdannelser eller synsproblemer eller til og med hjerneskade. Berørte babyer kan imidlertid ikke vise noen symptomer ved fødselen, men utvikle disse senere. Forskning har vist en sammenheng mellom infeksjonen med toxoplasmose av fosteret og psykiske lidelser som skizofreni. I sjeldne tilfeller kan gravide miste fosteret på grunn av toxoplasma parasitten. Behandling av toksoplasmose Toxoplasmose kan diagnostiseres ved å kjøre en blodprøve og test av polymerasekjedereaksjonen (PCR). Toxoplasmose kan bli behandlet med anti-protozoan medisiner og antibiotika. De vanligste legemidlene som er foreskrevet for toksomplasmose er: Antimalarialmedikamenter Sulfadiazin Clydamycin Men mennesker med sunt immunsystem trenger kanskje ikke behandling, da de ikke gir symptomer.

Katter og gravide kvinner online

Hva er toksoplasmose? Toksoplasmose er en sykdom som er forårsaket av en parasitt som kalles Toxoplasma gondii. De fleste (over 80%) av dem som blir smittet av parasitten, har ingen sykdomstegn. De som får symptomer, opplever lette influensaliknende plager som slapphet, muskelsmerter, leddsmerter, hodepine, sår hals og hevelse av lymfeknutene. Sykdommen går over av seg selv, og den er kun farlig for personer med alvorlig svekket immunsystem eller hos kvinner som smittes under svangerskap. Hos gravide som ikke har hatt infeksjonen tidligere, kan smitte med parasitten i noen tilfeller gi en alvorlig infeksjon hos fosteret og føre til spontanabort eller misdannelser. Parasitten fører også til sykdom hos pasienter med nedsatt immunforsvar (nedsatt forsvar mot sykdommer), HIV- pasienter. Forekomst Parasitten Toxoplasma gondii finnes over hele verden. Mange mennesker har vært smittet, og de fleste uten å vite om det. Kroppen har da dannet antistoff mot parasitten, og de har ved senere kontakt et effektivt forsvar.

Gravide kvinner med kjæledyr har flere bakterier i skjeden

katter og gravide kvinner youtube

Katter og gravide kvinner 3

  • Søte valper til salgs e
  • Katten kan gi deg toksoplasmose – men hvor farlig er det egentlig? | ABC Nyheter
  • Katter og gravide kvinner d
  • Katter og gravide kvinner 5

Smittemåte Smitteoverføring skjer gjennom munnen via inntak av utilstrekkelig varmebehandlet kjøtt med levende cyster fra andre mellomverter, spesielt gris og sau. Frukt og grønnsaker kan ha smitte på overflaten med parasittegg. Kontakt med smitteførende katter og forurenset jord eller sand kan overføre parasitten. Smitte gjennom drikkevann kan forekomme dersom drikkevannet blir forurenset med katteavføring. Barn kan være spesielt utsatt ved lek i sandkasser forurenset av katteavføring eller ved direkte kontakt med katter. Parasittegg i katteavføring kan være smittsomme i flere måneder. Graviditet Risiko for smitte til fosteret er størst i siste del av svangerskapet, men fostre som smittes tidlig i fosterstadiet er mest utsatt for alvorlig skade. Det er vanligvis få eller ingen symptomer ved smitte under graviditet. I Norge er 80-90 prosent av fertile kvinner smittemottakelige. Om lag 0, 2 prosent av de som er mottagelige, smittes med Toxoplasma gondii under svangerskapet. Overføring til fosteret fra ubehandlede smittede mødre er avhengig av når den gravide smittes; færre enn 5 prosent i første trimester, 20-30 prosent i andre trimester og 60-80 prosent i tredje trimester.

Andelen smittede barn som har skader ved fødsel, er usikker, men enkelte studier har vist senskader hos opptil 80 prosent. Dersom en gravid kvinne smittes for første gang mens hun er gravid, kan Toxoplasma gondii overføres til fosteret. Parasitten kan forårsake abort, fosterdød, hjerneskade med mental retardasjon, synsnedsettelse eller andre alvorlige senskader hos barnet. Diagnostikk En blodprøve, antistoff mot Toxoplasma g., kan vise om man har hatt infeksjonen tidligere. Dersom den gravide har hatt toksoplasmose, er fosteret beskyttet mot sykdommen. Har den gravide ikke hatt infeksjonen, er det viktig at hun unngår smittekilder etter råd fra legen. Det er imidlertid vanskelig helt å beskytte seg mot toksoplasmose under graviditeten. Det finnes ingen vaksine. Gravide testes ikke rutinemessig i Norge. Men spesielt i disse tilfellene er testing av gravide aktuelt: 1) Eksponering for kjente risikofaktorer som kontakt med katter eller katteavføring eller konsum av kjøtt eller kjøttvarer som ikke er fullstendig gjennomstekt eller gjennomkokt.

katter og gravide kvinner de