(Dagbladet): 6. februar i år overvar omkring 100. 000 tilskuere øyeblikket da romraketten «Falcon Heavy» forlot jordoverflata. Raketten er den sterkeste siden «Saturn V» på 70-tallet, og er kraftig nok til å sende et fullastet Boeing 737 fly i bane rundt jorda, ifølge The Guardian. ​ SpaceX, som står bak raketten, ledes av Tesla-gründer Elon Musk (46). At Tesla er et bilmerke som har inntatt verdensmarkedet med storm vet de fleste og i forbindelse med oppskytingen valgte milliardæren å sende sin gamle knallrøde Tesla Roadster ut i rommet med «Falcon Heavy». Søndag meldte også Musk at selskapet for øyeblikket bygger et fartøyet som etter planen skal kunne gjøre korte flyvninger til Mars i løpet av første halvår 2019, ifølge CNN.

Nikola tesla oppfinnelser car

nikola tesla oppfinnelser car
  1. «Mannen som oppfant det 20. århundret» | ABC Nyheter
  2. Kompensasjon ved flyforsinkelse
  3. Ising i tennene kjerringråd
  4. Nikola tesla oppfinnelser interior
  5. Nikola tesla oppfinnelser tour

Teslas viktigste oppfinnelser annonse Induksjonsmotoren En elektrisk motor, som virker ved at spolene i statoren skaper et roterende magnetfelt. Feltet induserer vekselstrøm, som løper i rotoren. Her skaper strømmen enda et magnetfelt, hvor den sammen med feltet fra statorviklingen genererer kraft, som driver motorakselen. Induksjonsmotoren skapte den såkalte andre industrielle revolusjonen, og er også i dag helt uunnværlig i moderne industriproduksjon. Det er motorer av denne typen som sitter i vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner. Neonlys Rør fylt med edelgassen neon lyser oransjerødt, dersom det ledes elektrisk spenning gjennom røret. Våre dagers neonskilt ble oppfunnet av George Claude i 1902, men allerede i 1893 hadde Nikola Tesla vist lamper bestående av neonrør på verdensutstillingen i Chicago. Radio Selv om italieneren Guglielmo Marconi normalt får æren for oppfinnelsen av radioen, bygde den på forsøk som Tesla hadde foretatt flere år tidligere. De to førte rettssak mot hverandre i flere tiår, men Tesla vant til slutt og fikk tildelt det amerikanske patentet i 1943 – dessverre kort tid etter sin død.

Nikola Tesla Mystery Invention Ti år etter patentering en vellykket fremgangsmåte for fremstilling av vekselstrøm, Nikola Tesla ifølge oppfinnelsen av en elektrisk generator som ikke ville forbruke noe brensel. Oppfinnelsen har gått tapt for publikum. Tesla uttalt om sin oppfinnelse at han hadde utnyttet de kosmiske stråler, og fikk dem til å drive et motiv enhet. Totalt ble Nikola Telsa innvilget mer enn hundre patenter og oppfant utallige ikke-patenterte oppfinnelser. Nikola Tesla og George Westinghouse I 1885, George Westinghouse, leder av Westinghouse Electric Company, kjøpte patentrettighetene til Teslas system av dynamoer, transformatorer og motorer. Westinghouse brukes Teslas vekselstrøm system å tenne verdens Columbian Exposition 1893 i Chicago. Nikola Tesla og Thomas Edison Nikola Tesla var Thomas Edison rival på slutten av det 19. århundre. Faktisk var han mer kjent enn Edison hele 1890-tallet. Sin oppfinnelse av flerfaset elektrisk kraft tjent ham verdensomspennende berømmelse og formue.

David Bowie som den eksentriske Nikola Tesla i Christopher Nolans «The Prestige». Tesla i popkulturen Hva Nikola Tesla ikke fikk av anerkjennelse og popularitet i sin levetid, er det blitt kompensert rikelig for i ettertiden. Her er bare et par få nevneverdige eksempler på hvor Tesla dukker opp i moderne bøker, film og dataspill! Nikola Tesla opptrer som seg selv i Paul Austers roman "Moon Palace" fra 1989. I Christopher Nolans film "The Prestige" fra 2005 opptrer Nikola Tesla i en viktig birolle. Tesla, som spilles av sangeren David Bowie, bygger en maskin som muliggjør fysisk teleportering. "JLA: Age of Wonder" er en tegneserie i to bind fra det amerikanske forlaget DC Comics i serien Elseworlds. I denne alternative tidslinjen lander Supermann på jorden i Kansas i 1850-årene. Han ender med å arbeide sammen med Tesla, som anvender et nytt dødsstrålevåpen under første verdenskrig. Det klassiske dataspillet "Command & Conquer: Red Alert" inneholder teslaspoler både som våpen båret av soldater og diverse kjøretøy og som forsvar, som sender elektriske lyn utover fiendens tropper.

nikola tesla oppfinnelser 2016

En av årsakene var at Edisons system med likestrøm krevde såpass mye kobbertråd at kostnadene ble dobbelt så høye som for konkurrenten. Triumf for Tesla Den 1. mai 1893 fant den høytidelige åpningen sted. USAs president Grover Cleveland trykket på en knapp, og hundre tusen lyspærer ble tent. Utstillingen ble besøkt av i alt 27 millioner mennesker. Det ble en stor seier for Teslas system og Westinghouses firma, som snart dominerte markedet. Men seieren i denne krigen om strømmen ble ikke til noen stor hjelp for Teslas økonomi. Han satte hele tiden i gang nye, ambisiøse prosjekter. Pengene tok ofte slutt før nyvinningene hans var blitt lønnsomme. Med alderen ble han også stadig mer eksentrisk. Han bodde på et hotellrom i New York og fikk ry på seg for å være en utpreget ensom ulv. I 1931 døde Thomas Edison, 84 år gammel. Avisene i USA var fulle av hyllest for den store oppfinneren. Men Tesla hadde ikke glemt gammel urett. I avisen New York Times omtalte han sin gamle rival som en trøtting som foraktet både dannelse og personlig hygiene.

  1. Halldis neegård østbye barn
  2. Nobels fredspris 2016
  3. Mot argumenter for lekser