1. Hva spiser svarte biller
  2. Hva tv
  3. Hva c
  4. KORT OM HAGEKRYP: Løpebiller holder skadedyr og ugras i sjakk

Om våren, vanligvis i mai-juni når temperaturen stiger over 18 °C, svermer de voksne billene og flyr til et nytt hogstfelt (2). Nyklekte og overvintrende biller må foreta et næringsgnag før de kan legge egg og starte en ny generasjon (2;3;5). Skade og kontrolltiltak Voksne biller som flyr for å finne nye eggleggingssteder kan ta feil og lande ved nybygde hus og hytter der de kan opptre i stort antall (3;4). De gjør ingen skade her, foruten å skremme hus- eller hytteeieren. Billene gjør derimot stor skade på nyplantede bartrær. Det er de voksne billenes næringsgnag som forårsaker skade. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) forsker på skogskader og du kan lese mer om skade og kontrolltiltak på deres nettsider: Gransnutebille ( Hylobius abietis). Faktaark om dyrking av skogplanter. Nr. 3/2018, Inger Sundheim Fløistad og Kjersti Holt Hanssen 2018. Gransnutebiller. Temaartikkel i foryngelse av skog, Kjersti Holdt Hansen 2017 Gransnutebille. Faktaartikkel i Plantevernleksikonet, Anette Sundbye 2019

Hva spiser svarte biller

Kombinerer du urørt jord med jorddekke, får du et godt miljø for løpebillene. Samplanting av ulike nyttevekster eller av en kombinasjon av nytte- og prydvekster, slik at jorda blir mest mulig dekket, gir også et godt miljø for løpebillene. Innslag av blomstrende planter vil også trekke til seg andre nyttedyr som snylteveps og blomsterfluer. – Men ikke bruk kjemiske plantevernmidler, sier forskeren. Studere på nært hold For nysgjerrige i alle aldre som ønsker å studere løpebillene på nært hold, foreslår insektforskeren at du kan fange dem i en fallfelle, for eksempel i grønnsakhagen, ved komposten eller i «rotehjørnet» i hagen. En fallfelle kan enkelt lages ved å grave ned et syltetøyglass uten lokk i jorda slik at den øverste kanten på syltetøyglasset er i flukt med jordoverflaten. Plasser tre til fire små stein rundt glassets åpning og en plankebit eller lignende over som et tak. Legg litt åte, du kan bruke hunde- eller kattemat, i bunnen av glasset. – Er du heldig, vil et par løpebiller og kanskje noen andre biller, edderkopper og en snegle eller fem trekkes til åten og falle ned i fella i løpet av natta.

hilti hva

Hva tv

Bytte: Noen løpebillearter spiser omtrent alt de kommer over av insekter og andre smådyr, bare de klarer å overmanne dem. Andre kan ha preferanser for en viss type byttedyr. Eksempler på byttedyr: Bladlus, bringebærbille, gulrotflue, løkflue, kålflue, stankelbein, sommerfugllarver, spretthaler, midd og andre edderkoppdyr, snegler og meitemark. Det er særlig de byttedyrartene og stadiene som befinner seg på bakken som spises, men noen arter spiser også byttedyr som sitter på plantedeler nær bakken. (Kilde: Nina Svae Johansen, forsker entomologi, Bioforsk Plantehelse) Løpebillene er artsrik billefamilie, og flere av artene er viktige nyttedyr på jord- og hagebruksarealer over hele verden. Vi finner dem også i hagen vår. De fleste lever på bakken eller i det øverste jordlaget, men det er også noen som bor i trær. Løpebillene har store øyne, lange bein og kraftige kjever, og er glupske rovdyr som tar for seg av de mange skadedyrene som finnes i åkre, frukthager og grønnsaks- og blomsterbed.

Utseende Gransnutebille. FHI - Heidi Lindstedt Voksen bille er 10-12 mm lang, svart eller svart-brun med partier av gule hår som danner mer eller mindre tydelige tverrbånd på dekkvingene. Hodet er forlenget med en lang snute. Antennene sitter på snuten, er knebøyde og har en markert kølle ytterst. Larven blir 14-16 mm lang. Den er hvit, benløs og krumbøyd, med brun hodekapsel (1-3). Forekomst Gransnutebillen er knyttet til gran- og furuskog og finnes over hele Norge. Billene tiltrekkes av flyktige stoffer fra stubber og hogstavfall. Også nybygde hus og hytter med ferske trematerialer virker tiltrekkende på billene, av og til også over tregrensen der svermende biller på avveie får teften av trevirke (3;4). Livssyklus Hunnen legger egg på røttene av stubber av nyfelte bartrær om sommeren. Larvene spiser mellom barken og veden før de forpupper seg i et kammer rett under vedoverflaten. Utviklingen fra egg til voksen tar normalt ett til tre år avhengig av temperaturen. Voksne biller kan leve i flere år (3;5).

Saken oppdateres. Flere steder i Trøndelag er bladverket brunt på seljetrærne selv om det ennå ikke er høst. Det bladspisende insektet seljebladbillen, som invaderer seljetrær og beslektede løvtresorter, er årsaken. I år har den kommet i uvanlige mengder. - Mitt inntrykk er at det er spesielt mye av den i år. Vi har også hatt noen kraftige angrep de siste par årene, sier Tor-Morten Solem, fylkesskogsjef i Sør-Trøndelag. Han sier at det er mye brun selje over store deler av Trøndelag i år. Bildet i denne artikkelen tok Solem i Malvik tirsdag morgen. LES OGSÅ: Billemennene fant sjelden larve (Pluss) Feter seg opp på seljetrær - Mange legger merke til dette, og jeg tror det er noe folk spekulerer over, mener Solem. Seljebladbillen er blågrønn, og både larvene og de voksne insektene spiser på bladene. LES OGSÅ: Disse krypene kan bo i hjemmet ditt Billene overvintrer i tresprekker eller lune steder, og hunnene legger egg på undersiden av bladene etter parringen om våren. Når larvene klekkes, spiser de på seljebladene.

Hva c

I mange fall sørger de for bedre avlinger og mindre arbeid for bonden. Siden billefamilien er så stor, er det klart at noen arter er problematiske. Men før du får panikk av biller i bedet, kan du gjøre deg selv en tjeneste ved å forsøke å identifisere arten. Om det er en løpebille, er det stort sett et pluss å ha disse i hagen. De er høyt oppe i næringskjeden, og spiser dem du ikke liker. Noen arter løpebiller brukes til og med som biologisk bekjempelse av bladlus og snegler. Finner du bløtvinger kan du også puste ut: flere er pollinatorer, og larvene er rovdyr som gjerne forsyner seg av uønskede insekter. Flere gode billearter finnes, og som med andre fordelaktige insekter, bør man legge til rette for dem. Bløtvinger, slik som denne prestebillen er et godt tegn. Foto: Xosema - Rhagonycha fulva via Creative Commons De beste måtene å tiltrekke seg gode biller på, er å følge grunnleggende tips for artsrikdom. Det samme gjelder for åkre: løpebiller er nattaktive, og ønsker seg vegetasjon de kan gjemme seg i når de hviler.

Løpebiller tar for seg av både skadedyr og ugras i frukthager og bed. Dette gjør dem til noen av de nyttigste insektene i hagen vår. Løpebille Latinsk navn: Carabidae Insektgruppe: Orden biller (Coleoptera) Utseende/Kjennetegn: Størrelsen på de voksne billene varierer fra art til art fra 2 millimeter til 4 centimeter. Hodet har store øyne, kraftige kjever og lange, trådformede antenner. Kroppen er mørk brune eller svart - særlig hos de nattaktive billene. Dagaktive biller kan ha en metallisk glans i lilla eller grønt, mens andre kan være mere fargerike. Billene har oftest et mønster av furer, groper eller «vorter» langs dekkvingene som kan være artstypisk. Mange av artene har sammenvokste dekkvinger og mangler eller har reduserte flyvevinger og kan ikke fly. Men de har lange bein og er desto raskere til å bevege seg på bakken. Larvene har et tydelig kitinisert hode som gjerne er brunt, med kraftige kjever og velutviklede bein slik som de voksne. Økologisk rolle: Predator Betydning for hagen: Nyttedyr Hvor finner du den: Det er registrert 275 arter av løpebiller i Norge og det finnes løpebillearter over hele landet.

Rett som det er unner de seg litt plantemateriale i tillegg til pollen. De læraktige magnoliabladene tåler dette relativt greit, og blir den dag i dag fremdeles pollinert av biller. Pollenbladbillen orsodacne cerasi finnes i Norge. Foto: Udo Schmidt - Flickr: Orsodacne cerasi (linné, 1758) Biller liker planter som utskiller tunge, kraftige lukter. Krydret eller fermentert duft er en billemagnet, og i tillegg til magnolia, er noen arter i laubærfamilien og vannliljer billefavoritter. Flere biller liker pollen, men vi har kun én såkalt pollenbladbille i Norge: orsodacne cerasi. Denne liker seg på blomster i rosefamilien og skjermplantefamilien. Biller er gode landbruksarbeidere Men pollenbiller er ikke de eneste «gode» billene. Biller gjør en kjempejobb både i skogen, hagen og i landbruket. De resirkulerer næringsstoffer på jorder og åkre, og spiser dødt og levende plante- og dyrevev. Billene kan hjelpe til med ugraskontroll, og mange spiser skadedyr. Snegler, tusenbein og lus går ned på høykant hos flere biller, og arbeidet de gjør sørger for en sunn jord og mindre konkurranse om faktorer som lys, næring og vann.

KORT OM HAGEKRYP: Løpebiller holder skadedyr og ugras i sjakk

hva tv
  1. Grimm sesong 5
  2. Sør-Afrika Korrupsjonsjegeren som vitner mot eks-presidenten Zuma
  3. Sofa til hytte reviews
  4. Hvem bryr seg tv2 | gjeldsordningsloven | christinthoresen32
  5. Mur i sør
  6. Medaljeoversikt ol 2010 qui me suit